Últimas noticias Hemeroteca

INTERCITRUS: "Ens va costar molt reaccionar"

La Interprofessional citrícola que va ser pionera a Espanya, i que encara dorm, afirma que per a la campanya que ve s'haurà reactivat com a eina del sector davant crisis com l'actual

La Interprofessional citrícola espanyola va ser pionera. Va marcar el camí, però les diferències entre els seus socis va acabar per endormiscar-la i eixa eina, creada per la Unió Europea per a que els sectors productius s'unisquen i actuen en forma de lobby, dorm en un calaix des de fa anys. El baluard de la crisi d'aquesta campanya la va despertar i encara intenta despertar-se.

La setmana passada, la Interprofessional AILIMPO, la de la llima, deixava clar què és i per a què serveix una interprofessional. Vint anys porta organitzant la campanya i intentant mantindre tots els seus socis contents: patronals, distribució, productors, cooperatives... I ho ha aconseguit.

El torn rotatori de presidències en Intercitrus li toca ara a la Unión de Pequeños Agricultores (UPA), que li ha tocat el paper de ressuscitar una organització desfeta on cadascú va a la seua. En la campanya d'enguany ni tan sols ha sigut capaç Intercitrus de pactar un contracte únic homologat. Model contractual del qual en va ser pionera.

El president d'UPA, Rafael Cervera, és el president de Intercitrus però eixe càrrec, fins que es recupere d'una malaltia, l'ocupa el secretari d'organització d'UPA Ricardo Bayo, qui reconeix que tots, dins la Interprofessional han tingut culpa de que no funcione. I ara estan recollint els fruits d'eixa divisió.

I fa una crida a la unitat de tots per a poder, de cara a la pròxima campanya, comptar amb una Interprofessional que, encara que li quede encara molt per a aconseguir una velocitat de creuer i convéncer a tots, puga, almenys, representar el sector davant situacions de crisis de preus com la de l'actual campanya.

Reconeix Bayo que el problema no és només Sud-àfrica, ni cap altre dels països que exporta a la Unió Europea. Que eixe és un factor entre molts altres. Però que el gran problema del sector és el minifundisme que provoca problemes de rendibilitat. Els productors xicotets no tenen cap capacitat de marcar els preus i a més la competència entre ells els afebleix. Però al temps llança una pregunta: "Per què no volen unir-se en organitzacions de productors? Per què no acudeixen les cooperatives?" I respon que perquè, ara com ara, no resulta rendible a molts. Per tant seria necessari revisar això també per a que eixes organitzacions resulten atractives.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?