Últimas noticias Hemeroteca

Miércoles, 13 de Noviembre de 2019

Otras localidades

Arrenca la campanya electoral amb més candidats i incertesa sobre els resultats

La tradicional enganxada de cartells dóna el tret de sortida a uns comicis que apunten a un duel entre Espot i López

Cartells electorals a Andorra la Vella. /

La tradicional enganxada de cartells dona el tret de sortida a la campanya electoral pel 7A.

Aquest diumenge, totes les formacions polítiques que concorren a les eleccions del 7 d'abril van arrencar així la campanya.

Xavier Espot, qui es presenta com el candidat més jove de tots els caps de llista nacional, amb 39 anys, aspira a revalidar la majoria per a Demòcrates agafant el relleu del veterà Antoni Martí, presentant una candidatura completament renovada. No tindrà fàcil aconseguir-ho, ja que amb 6 formacions polítiques més, la fragmentació serà més que provable.

Espot ha apel·lat a una campanya "positiva, de propostes i de confrontació d'idees" i s’ha mostrat segur del fet que "el projecte que encarnem és el millor per a Andorra i per als seus ciutdans i, des d’aquest punt de vista, nosaltres no ens desviarem d’aquesta línia que ens hem marcat".

El Partit Socialdemòcrata és qui més opcions té davant DA, segons les enquestes, amb Pere López al capdavant i amb un acord amb els Liberals a les llistes territorials.

Els socialdemòcrates afronten la campanya electoral amb la voluntat de defensar el projecte "d’una Andorra per a tothom" que ha de servir per "cosir" una societat a la qual vuit anys de Demòcrates per Andorra (DA) ha deixat "fracturada i dividida". Així ho ha explicat el candidat a cap de Govern, Pere López, després d’enganxar el primer cartell electoral de la formació a la plaça Príncep Benlloch d’Andorra la Vella.

El cap de llista ha posat en relleu que, durant els dies vinents, té la ferma voluntat "d’explicar el nostre projecte" a la ciutadania. També ha lamentat que "després de vuit anys de DA tenim un país totalment dividit i fracturat", una bretxa que es veu en els terrenys "econòmic i social" però també "en qüestió d’igualtat i de drets".

Els Liberals, al seu torn, volen intentar acostar-se el màxim possible als 8 consellers que van obtenir fa 4 anys tenint en compte que durant aquesta legislatura han patit una excisió i ara l'espai se'l disputen amb Terceravia que lidera l'excònsols de Sant Julià, Josep Pintat. El seu candidat a cap de Govern, Jordi Gallardo, ha assegurat que "la política i el país necessiten un canvi en les maneres i en la forma de com s’ha estat gestionant els darrers vuit anys i pensem que el projecte de DA no pot representar aquest canvi". A més, el cap de llista liberal ha afegit que "el projecte que millor pot encapçalar el canvi que el país necessita és de Liberals d’Andorra".

Pel que fa a la campanya electoral, Jordi Gallardo ha explicat que "Liberals farà una campanya molt propera, que doni facilitat a l’elector per parlar amb nosaltres i molt present al carrer". També ha exposat que "servirà per fer balanç dels vuit anys de DA i perquè la gent no se n’oblidi" de la gestió que han fet del país.

De la seva banda, el candidat de Terceravia, el veterà polític lauredià Josep Pintat, es presenta en aquestes eleccions com "l'autèntica alternativa de Govern", i en el primer dia de campanya ha promès defugir del populisme que al seu entendre fomenten DA i PS, centrant la campanya en propostes pel progrés econòmic del país, basant-se en un escrupolós respecte per les institucions i la Constitució.

Pintat assegura que les expectatives "són excel·lents" a totes les parròquies i augura un bons resultat el 7A.

Progressistes SDP, de la seva banda, aspira a mantenir o augmentar la seva presència al Consell General, i el seu líder, Josep Roig, es presenta com "la solució als problemes del país" a través de consensos i diàleg, i presentant-se com la formació que millor representa el progressisme a Andorra. Roig assegura que el seu projecte implanta un model de país a 10 anys vista, a partir d'un programa social i obert a Europa.

Andorra Sobirana i Units pel Progrés d'Andorra, de la seva banda, intentaran fer-se un lloc al Consell General i la seva lluita serà per obtenir representació.

El líder d'Andorra Sobirana, l'exconseller Eusebi Nomen, defensa un tractat de lliure comerç entre Andorra i la UE i aposta per aturar les actuals negociacions de l'acord d'associació que considera obsolet per al país.

Alfons Clavera, d'Units pel progrés, de la seva part, presenta un programa "de veritable progrés" en el què, com a mesures essencials, aposta per incrementar el salari mínis fins a 1.400 euros i la pensió baser fins a 1.200.

Apel·lar a la participació serà el caball de batalla de tots ells ja que a Andorra ha estat tradicionalment alta, al voltat del 80% per cent, però en els últims comicis ja havia baixat al 65%.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?