Sociedad
Fauna

Augmenta la densitat de població de sargantana balear a l'Illa

L'estudi de seguiment anual de l'espècie en els 18 illots de Menorca en els quals habita permet estimar 156.000 exemplars

Les sargantanes balears a Menorca viuen un període molt bo. / Félix de Pablo.

Mahón

Des de fa milers d'anys els illots que envolten l'illa de Menorca estan habitats per una singular espècie animal, la sargantana balear. Aïllada en cadascuna d'aquestes petites illes i subjecta a diferents pressions adaptatives, l'espècie ha anat evolucionant segons les condicions de cada illot. El resultat són desenes de subespècies diferents de sargantana balear i una sorprenent varietat de colors i mides segons l'illot.

L'últim estudi de seguiment poblacional de la sargantana balear a Menorca mostra bons resultats. Donat a conèixer recentment, l'informe revela que les diferents poblacions presents a la Reserva van en augment des de 2017, i se situa, en xifres estimades, en un total de 156.000 individus en el conjunt de poblacions.

Les xifres estimades en cada illot han sorprès de manera molt positiva als investigadors de l'estudi, ja que les densitats poblacionals del 2018 es troben molt per sobre de les xifres d'anteriors anys. Segons afirma l'estudi, per trobar densitats poblacionals similars hem de remuntar-nos a principis dels anys 2000. Entre les 18 illes estudiades, destaquen les poblacions a les illes de l'Aire i d'En Colom, amb 80.000 i 58.000 exemplars respectivament.

L'estat de conservació actual d'aquesta espècie es deu, segons els investigadors, a les bones condicions meteorològiques i la presència de recursos durant aquest any, que han permès el desenvolupament positiu de les poblacions.

 Només en casos puntuals com a l’Illa del Rei i l’Illa de Ses Àguiles s'ha detectat una disminució neta de la densitat. En el primer, segons l'informe, la disminució de la població ha d’atribuir-se a la pressió humana que rep l'illot. En el segon és degut, probablement, a l'elevada mortalitat que ha pogut ocasionar algun temporal sobre una població reduïda i aïllada.

Sumat a les altes concentracions a les illes de l'Aire i d'en Colom, una de les dades més sorprenents de l'estudi correspon a l’Illa de Binicodrell petit, un minúscul illot situat davant de la cara sud de l'illa que alberga una població d’aproximadament 15 individus. Situacions similars es donen en els illots de Sanitja a la badia de Fornells i d’en Carbó a Port d'Addaia, amb poblacions d'entorn als 50 individus. Els tres casos tenen un interès científic de primera magnitud ja que, estan assistint a un experiment evolutiu sostingut al llarg de milers d'anys que "desafia totes les nocions de població genèticament viable", pel que resulta vital fer tots els esforços necessaris per a conservar les esmentades poblacions. Per si fos poc, les poblacions de l’Illa de Sanitja i l’Illot d’en Carbó alberguen sargantanes netament diferenciades, que es troben descrites com subespècies exclusives d'aquests territoris.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00