Últimas noticias Hemeroteca

Martes, 15 de Octubre de 2019

Otras localidades

Deserts a la Costa Brava: roques pelades on hi havia boscos marins

Els científics han detectat 10 deserts subaquàtics a la Costa Brava.

Hi havia boscos d'algues i peixos i ara només hi ha roques pelades. En algun cas, el desert pot fer la llargada d'una cala.

Un desert submarí /

Els científics del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, juntament amb experts internacionals, han detectat 10 deserts subaquàtics a la Costa Brava. Hi havia boscos d'algues i peixos i ara només hi ha roques pelades. En algun cas, el desert pot fer la llargada d'una cala. És una xifra provisional perquè els responsables del projecte de ciència ciutadana Hidden Deserts creuen que creixarà el número de deserts descoberts.

Els eriçons, com que s'alimenten d'algues, arriben a transformar els sistemes marins en el que els experts anomenen "blancalls": zones de roca pelada i sense cap animal. Se n'han trobat sobretot entre Blanes i Lloret i al Cap de Creus.

Cada cop hi ha més garoines perquè hi ha menys peixos que se les mengin. La culpa: segons els científics, la sobrepesca de sards i orades, i també el canvi climàtic, que fa pujar la temperatura de l'aigua. Això provoca que es multipliquin el nombre d’eriçons en molts dels punts de la costa.

Per revertir-ho, el biòleg del CSIC Jordi Boada ha coescrit un estudi que demostra que la por de les garotes és clau per salvar els boscos submarins. L’estudi s’ha publicat a la revista Ecology. Els investigadors van poder mesurar la resposta de les garotes a través de les marques d’herbivorisme que deixen a les roques, amb depredadors i sense, i dins i fora d’una reserva marina.

Dins la reserva, l’abundància de peixos depredadors és molt més elevada que fora, ja que no hi ha pesca. Això provoca que les garotes no s’aventurin a sortir tant dels seus refugis per alimentar-se. Per altra banda, els investigadors van comprovar al laboratori que les garotes sotmeses a senyals químiques dels seus depredadors menjaven menys.

L’estudi va observar que no totes les garotes s’espantaven de la mateixa manera, sinó que curiosament eren les garotes de mida més gran les que més por mostraven vers els depredadors.

Pel projecte Hidden Deserts, utilitzen un robot submarí i dos drones per trobar nous deserts a zones que no puguin arribar-hi fent busseig.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?