Sociedad

Rajoy, Santamaria i Cospedal planten a la comissió del 155

Mariano Rajoy, Soraya Sáez de Santamaria i Dolores de Cospedal han plantat aquest matí al parlament de Catalunya. Cap dels tres ha atès la petició de compareixença de la comissió d'investigació sobre el 155 i només l'ex-ministra de defensa ha enviat prèviament un burofax advertint que no vindria

EUROPA PRESS EUROPA PRESS

Barcelona

A les 10 qui havia de comparèixer era l'expresident Mariano Rajoy i a les 11 l'ex-vicepresidenta Soraya Sáez de Santamaria. A continuació estava citada, Maria Dolores de Cospedal que ha estat la única que abans que comences la sessió ha comunicat mitjançant un burofax que no hi assistiria per entendre "que no l'afecta l'obligació de comparèixer davant la comissió d'investigació del parlament", ja que com a ex-ministra del govern, a qui hauria de retre comptes és a les corts generals.

Els quatre grups que participen a la comissió d'investigació - Ciutadans i PP no van participar ni de la seva constitució i el PSC la va abandonar després de la segona sessió, després que la majoria no acceptés cap de les seves propostes de compareixença per al pla de treball, al·legant que s'estava convertint en una "eina de propaganda al serveis dels partits independentistes"- han coincidit que és una falta de respecte al parlament que s'haurà de respondre jurídicament. El diputat d'esquerra Jordi Orobitg tirava d'ironia per trobar una explicació humana al que políticament considera un menys teniment al conjunt dels catalans. "Jo crec en la bondat humana, crec que és probable que Mariano Rajoy tingués voluntat de comparèixer avui però probablement ha tingut un problema per la ressaca de la celebració del fracàs de Pablo Casado i José Maria Aznar".

Un cop la comissió havia suspès els seus treballs han arribat dos burofax més, que tenen data d'ahir però que no han arribat al parlament fins a mig matí en el que Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Cospedal comuniquen que no tenen intenció d'atendre la citació del parlament en base a un dictamen del Consejo de Estado que té data del 25 d'abril i que conclou que "els membres del govern de l'estat, actuals o pretèrits, no tenen obligació d'atendre la sol·licitud de compareixença davant la comissió d'Investigació sobre l'aplicació de l'article 155 a Catalunya".

La comissió farà una nova citació als tres compareixents, tot recordant-los que segons el reglament del parlament, les comissions poden citar "qualsevol persona" per dirimir "qualsevol assumpte d’interès públic que sigui competència de la Generalitat". Si una persona citada no assisteix, l'article 68 del reglament del parlament estableix que "La Mesa del parlament n'ha de donar compta al ministeri Fiscal, als efectes de substanciar la responsabilitat penal que hi pugui correspondre". Segons el codi penal, les persones requerides davant d'una comissió d'investigació de les Corts Generals o de qualsevol parlament autonòmic que no compareguin poden ser castigades per un delicte de "desobediència".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00