Últimas noticias Hemeroteca

Jueves, 17 de Octubre de 2019

Otras localidades

EXHUMACIÓN DE FRANCO EXHUMACIÓN DE FRANCO El Constitucional tumba el último cartucho de la familia Franco

Comença la tercera edició del programa de vigilància de la posidònia a la costa balear

A Menorca hi haurà dues embarcacions vigilant els fondejos i a la resta de les illes treballaran tretze més

Un total de quinze embarcacions vigilaran els fondejos dels iots turístics per protegir els prats de posidònia. /

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha presidit, aquest dimarts, la reunió de coordinació del Servei de Vigilància de la Posidònia, que, demà dimecres, iniciarà, de manera parcial, les actuacions a les Pitiüses. Quatre embarcacions vigilaran les aigües del Parc Natural de ses Salines. A partir de dia 1 de juny s’incorporaran les altres 11 embarcacions, que es repartiran de la manera següent: 5 a Mallorca, 5 a Formentera, 3 a Eivissa i 2 a Menorca. El servei finalitzarà, a tot l’arxipèlag, dia 30 de setembre.

Entre les principals novetats d’aquesta tercera temporada del servei destaca l’adquisició, per part de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), d’un robot submarí, que, en el marc d’una prova pilot, facilitarà diverses tasques incloses en el servei, com ara la revisió de zones on hi hagi dubtes sobre la presència de posidònia o dels ancoratges sobre posidònia. Aquest aparell (model ROV Trident) també ajudarà en la revisió d’espècies invasores al fons de la mar o d’espècies protegides o en perill, com ara la nacra. Finalment, també s’emprarà per detectar possibles fuites en emissaris o per fer seguiment de possibles accidents marítims. En tot cas, serà manejat sempre per tècnics de l’IBANAT especialistes en espais marins protegits.

Enguany es manté el nombre de 15 embarcacions dedicades exclusivament al servei. Aquestes embarcacions faran feina cada dia comandades pels vigilants o patrons, que s’encarregaran d’informar, comprovar i assessorar a les embarcacions d’esbarjo perquè fondegin sense danyar la posidònia.

Aquest servei de vigilància i assessorament comptarà amb el suport d’embarcacions de les Reserves Marines, Espais Naturals Protegits, la Guàrdia Civil i els agents de medi ambient (AMA), els quals, per primera vegada, disposaran, enguany, d’una embarcació pròpia per a les tasques de protecció de la posidònia. A més, una segona embarcació d’aquest tipus es troba en procés de licitació. El dispositiu de vigilància tendrà altres suports, com el de l’112, la Central d’Incendis Forestals (CCIF) i tècnics de l’IBANAT. Les actuacions de control aniran a càrrec de la benemèrita i els AMA.

Els AMA, per la seva banda, també han adquirit equipament nou: 15 neoprens curts i 15 equips d’aletes, màscares i tubs, com també 4 càmeres de vídeo i 8 càmeres de fotos submergibles.

L’ens Ports de les Illes Balears, per la seva banda, ha confirmat que, enguany i per primera vegada, ha instal·lat senyals informatius sobre les prescripcions del Decret de posidònia a totes les seves instal·lacions.

L’any passat, el servei va dur a terme 50.467 actuacions. Es va informar, assessorar sobre el fondeig o comprovar-ne la idoneïtat de 45.218 embarcacions arreu de l’arxipèlag i se’ n va fer moure 5.249 en comprovar que no estaven fondejades correctament.

El proper dia 20 se celebrarà una reunió de coordinació, a Eivissa, específica per a les Pitiüses i dia 23 a Menorca.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?