La LlavorLa Llavor
Gastro

València verda: de com limitar el plàstic i de com combatre les plagues

València acollirà en els pròxims dies el primer fòrum de bioprotecció vegetal de plagues en la Mediterrània i el MeetingPack, sobre les claus de sostenibilitat dels envasos plàstics

La llavor (25/05/2019)

La llavor (25/05/2019)

29:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/004RD010000000375920/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

Esta setmana que ve, els dies 29 i 30, València acull l'única trobada mundial especialitzada en materials plàstics i envasos. Amb l'atenció posada en la gran quantitat de restes plàstiques que han arribat ja a tots els llocs d'este congrés, organitzat pel centre tecnològic AINIA i per AIMPLAS, Institut Tecnològic del Plàstic, empreses líders en el sector exposaran iniciatives en la integració dels seus productes en l'economia circular i la sostenibilitat en els seus processos productius.

En La Llavor hem parlat amb Carlos Enguix, coordinador de la trobada i cap del departament de Tecnologies de l'Envàs d'AINIA, que explica que hui dia és impossible desfer-se del plàstic al 100%. Els nous "bioplàstics" i materials que busquen substituir el plàstic no tenen les seues propietats. La clau està en la reducció i en un control eficaç de les restes plàstiques que continuen generant-se.

Perquè no només generen plàstic els envasos dels aliments. També el sector cosmètic, el tèxtil... generen quantitats ingents de microplàstics molt difícils de controlar.

Al juny, el Fòrum de Bioprotecció

Organitzat pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles de València i Castelló, al costat de Phytoma-Espanya, el primer Fòrum de BioProtecció Vegetal, que se celebrarà el 13 i 14 de juny a la Universitat Politècnica de València, estarà centrat en el “Control Biològic en la gestió integrada de plagues en cultius mediterranis”.

Alberto Urbaneja, coordinador del Centre de Protecció Vegetal i Biotecnologia de l'IVIA i director científic del fòrum, explica que este congrés té vocació de continuïtat atés que el control biològic s'està mostrant molt efectiu per a controlar plagues.

Posa l'exemple del Greening dels cítrics. Una malaltia procedent de Sud-àfrica que podria tindre els dies comptats gràcies a un parasitoide capaç d'acabar amb l'insecte vector de la malaltia. Un parasitoide que podria començar a aplicar-se en breu perquè la fase de proves pràcticament ha conclòs, amb gran èxit, i només està pendent de l'últim permís del Govern d'Espanya. Permís que podria arribar este mes que ve.

Preguntat per si seria possible trobar una cosa similar per a posar límit a l'insecte vector de la xylella, Urbaneja explica que són casos molt diferents. Que ara com ara és impossible controlar a eixe insecte que expandeix l'anomenat "ébola de l'olivera". Però que continuen treballant per a trobar una solució biològica també contra la xylella.

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00