Sociedad
ELECCIONS MUNICIPALS

El PSC i ERC empaten a Tarragona amb set regidors cadascú

Es trenca l'hegemonia socialista dels darrers mandats, i Josep Fèlix Ballesteros veu perillar l'alcaldia: Pau Ricomà vol formar una alternativa de govern.

Josep Fèlix Ballesteros a la seu del PSC. / ACN

Tarragona

PSC i ERC han empatat a Tarragona: mig miler de vots separen les dues formacions i el panorama està més obert que mai, trencant l'hegemonia socialista dels tres darrers mandats. Ballesteros ha perdut dos regidors respecte el 2015 i cinc respecte el 2011: reconeix que els s'esperava resultats millors. Tot i la davallada, intentarà mantenir la vara de batlle i està disposat a pactar amb tothom, exceptuant VOX i la CUP.

Per la seva banda, ERC surt molt reforçada i guanya tres regidors. Ricomà no vol sota cap concepte estendre la mà amb Ballesteros i buscarà aliances per formar una alternativa de govern i enviar-lo a l'oposició.

Hi ha diversos escenaris, com ara l'aliança de partits sobiranistes, malgrat que amb Junts per Catalunya, que ha conservat els tres regidors, hi ha fortes discrepàncies a nivell urbanístic i de model de ciutat. Una de les claus la tindrà En Comú Podem, que ha estat una de les sorpreses a les urnes aconseguint dos regidors malgrat la fractura interna patida i la trencadissa amb ICV.

Pau Ricomà celebrant els resultats. / ACN

Ciutadans ha estat la tercera força més votada però s’estanca: s'esperava una pujada dels taronja però finalment han acabat com estaven, mantenint els quatre regidors. La CUP també ha mantingut els dos seients a la plaça de la Font.

Qui surt derrotat és el PP, darrera força més votada amb dos regidors, perdent la meitat de la representació que tenia fins ara.

El panorama a Reus

A Reus, Carles Pellicer resisteix i reedita els 7 regidors a l'Ajuntament. Esquerra i PSC el segueixen de ben a prop amb 6 regidors cadascun, obrint la porta a un govern alternatiu.

L'encara alcalde suma 1.300 vots més a la ciutat però es manté amb el mateix nombre de regidors. Els republicans assoleixen el seu màxim històric i tripliquen la representació actual al consistori, mentre que els socialistes recuperen múscul a la ciutat i se situen com a tercera força a menys de 200 vots d'Esquerra. Els 8 regidors restants han quedat repartits entre 3 forces: Ciutadans, amb la debutant Débora García al capdavant, perd un regidor i tindrà 3 representants al nou plenari, els mateixos que la CUP, que perd 3 regidors respecte de les eleccions del 2015. Ara Reus, per la seva banda, guanya vots però no millora en representació: manté els 2 regidors actuals. Destacar també un fet històric: per primer cop, el Partit Popular queda fora del consistori reusenc en no arribar al 5% dels vots.

Uns resultats que possibiliten més d'una suma aritmètica per formar govern amb majoria: els tres partits més votats hauran de plantejar pactes per poder assolir un govern amb majoria a la ciutat. Pellicer estaria en disposició de poder revalidar l'alcaldia per tercer mandat consecutiu triant socis de govern.

Ara bé, qui té la paella pel mànec i haurà de decidir si cedeix els seus vots a la investidura de Pellicer o intenta liderar un canvi a l'alcaldia és Noemí Llauradó, qui, de moment, no vol parlar de pactes.

La suma de l'actual govern, amb Esquerra i Ara Reus, podria reeditar-se, ara amb majoria absoluta. Una opció que el socialista Andreu Martín vol evitar: ell estén la mà a Pellicer i Llauradó per fer un gran pacte de ciutat, que sumaria 19 regidors al govern. Martín però, no tanca la porta a una alternativa que desbanqui a Pellicer de l'alcaldia. Socialistes, republicans i Ara Reus també sumen, tot i que els municipalistes es desmarquen d'aquesta opció.

La CUP, amb els seus 3 regidors, també sumaria amb socialistes i republicans, tot i que és l'opció més inviable, a hores d'ara.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00