Els comuns viren 180 graus i demanen ara la paralització de la llei Aragonès
Catalunya en Comú creu que la norma obre la porta a noves privatitzacions i se suma a la CUP, que fins ara era l'única formació que s'oposava al projecte. Però ni el tercer sector ni els principals sindicats comparteixen aquesta crítica. La nova llei catalana vol regular les licitacions de serveis públics com escoles bressol, menjadors escolars o centres de dia
Barcelona
Els comuns canvien d’opinió i se sumen a la CUP per demanar la paralització de la llei Aragonès. Segons avança SER Catalunya, la confluència retira els suports al projecte argumentant que aplana el terreny i facilita que la Generalitat impulsi la privatització de serveis bàsics que ara són públics.
Aquest projecte de llei, que ara s’està tramitant al Parlament, redueix el pes del factor econòmic a l’hora d’adjudicar contractes que tenen a veure en l’atenció a les persones. Fa referència, per exemple, a serveis públics com escoles bressol, menjadors escolars o centres de dia.
Entre altres, la norma exigeix que les empreses que es presenten no tinguin negocis a paradisos fiscals, i reserva un espai a aquelles que no tenen afany de lucre. La norma també preveu que barems com la igualtat de gènere o la sostenibilitat ambiental puntuïn més en el procés de licitació.
Tot i que en el seu dia cap partit va presentar esmena a la totalitat, la CUP ha liderat una dura oposició acompanyada per sindicats minoritaris i la FAPAC, la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya. I encara que al principi consideraven que la llei era un pas endavant, a les crítiques ara també s’hi sumen els comuns. Tots dos partits entenen que la llei Aragonès obre la porta a privatitzar nous serveis, com els hospitalaris (ginecologia o pediatria), serveis d’educació especial o de plans d’ocupació, entre una llarga llista.
En canvi, UGT i Comissions Obreres avalen el projecte tot i que creuen que es pot millorar, consultats per SER Catalunya. Alguns fonts d’aquests sindicats majoritaris es fan creus del debat que s’ha generat, parlen de demagògia i acusen els cupaires de veure-hi fantasmes.
I els principals afectats, també creuen que la norma és un pas endavant. La Confederació del Tercer Sector agrupa 1.200 entitats. La seva directora, Laia Grabulosa, creu que el projecte no és el model idoni però “presenta millores i ordena el desgavell del sector” en matèria de contractes. I afegeix que amb o sense la llei Aragonès, “la Generalitat, si vol, pot contractar a fora” qualsevol dels serveis.
Des del govern, per la seva banda, neguen rotundament que la norma afavoreixi a noves privatitzacions. Fonts del departament d’Economia asseguren que la llei està centrada en millorar els criteris de qualitat d’aquests serveis.
ENTREVISTA Jèssica Albiach (Comuns): "Hem d'evitar la mercantilització que vol fer ERC"
12:20
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1561102664_891284/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>