Sociedad

L'anuari de l'educació considera "un frau" l'actual selectivitat

Expliquen que avalua bàsicament coneixements que els alumnes han memoritzat només per la prova i que oblidaran fàcilment

Imatge d'arxiu de les proves de selectivitat que es van realitzar aquest juny a la universitat de Lleida / ACN

Barcelona

L'actual selectivitat "és un frau" que condiciona en negatiu la manera d'ensenyar a les aules i també la tria que fan els alumnes i les famílies respecte al seu futur. És una de les contundents advertències que es recull a l'anuari de l'Educació impulsat per la Fundació Bofill i en el que han participat un centenar d'experts i professionals del sector.

L'anuari identifica 10 àmbits prioritaris per consolidar el moviment de millora i renovació pedagògica en què es troba ara mateix el sistema educatiu. Un dels més destacats, a judici dels experts, és que cal canviar l'efecte de fre a la innovació que l'avaluació té ara mateix sobre el sistema.

Posen com a exemple clau la selectivitat. Una prova essencialment memorística a la que els estudiants de batxillerat dediquen dos anys de feina per oblidar-ho tot al cap de pocs mesos.

"Hi ha estudis que diuen que el 80% d'aquests coneixements adquirits per superar una prova d'aquest tipus, s'obliden en les següents dues setmanes, després de passar la prova. Això és un frau, un frau d'aprenentatge. De què serveix tenir un sistema que va posant proves que precipiten grans esforços tan efímers?", reflexiona el catedràtic d'Educació i director de l'anuari, Jordi Riera.

Riera contrasta les xifres d'èxit de la selectivitat amb el percentatge del 40 per cent dels alumnes que tot i aprovar la selectivitat suspenen la prova d'aptitud que es fa als alumnes que volen fer magisteri, una prova que avalua competències de secundària de manera transversal.

Les altres palanques de canvi que identifica l'anuari impliquen millorar l'orientació, que s'ha de fer des de tots els àmbits no només des de l'escola, incrementar les connexions entre batxillerat i formació professional o connectar la recerca en educació amb el dia a dia de les escoles.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00