"El 80% de les deixalles acaben en un abocador o incineradora"
Adrià Gelabert ha posat xifres al model de producció lineal que domina la nostra economia, en una jornada organitzada per SER Catalunya
MÓN MILLOR ha reunit a Barcelona els millors experts en responsabilitat social
Barcelona
Més de 140 persones han omplert aquest matí el CCCB en la primera edició de MÓN MILLOR que SER Catalunya organitza a Barcelona, amb l’objectiu de descobrir les iniciatives socials més innovadores i veure de quina manera les empreses i organitzacions poden contribuir a fer un món millor.
La sostenibilitat ambiental ha sigut un dels punts claus de la jornada. En aquest sentit, Adrià Gelabert, Director Comercial de Lavola, ha posat el focus en l’economia circular. “Cada any consumim 1,6 vegades més del que el planeta pot produir, i el 80% de les deixalles van a parar a un abocador o a la incineradora. Per això, l’economia circular proposa un model de producció que mantingui el màxim temps possible el valor del producte i acabi amb el concepte de residus”, ha exposat Gelabert. Per Xavier Ribera, Director de Comunicació, Relacions Institucionals i Sostenibilitat de BASF, “al futur, o serem sostenibles o no serem, i això sense aliançes no ho aconseguirem, perquè el repte és majúscul".
A la jornada hi han participat grans experts en responsabilitat social del nostre país, com Josep Maria Canyelles, President de TSR Territori Socialment Responsable i Vector 5 i Coordinador de Respon.cat, que ha insistit en la importància de diferenciar la responsabilitat social de les bones pràctiques. “No serveix de res adquirir bones pràctiques si no s’integren en la gestió de l’organització i no s’incorpora la responsabilitat social en el desenvolupament orgànic de l’empresa”.
MÓN MILLOR tenia entre els seus objectius donar eines per ajudar les empreses a ser més rellevants i competitives, incorporant la visió social. En aquest sentit, José Maria Batalla, Soci Fundador de La casa de Carlota & Friends, ha exposat que “les marques que no actuïn amb consciència perdran la confiança i la fidelitat dels consumidors”. Per la seva banda, Cristian Rovira, Vicepresident i Soci de Grupo Sifu, ha insistit que és possible treballar per fer un món millor i a la vegada guanyar diners. La clau, segons Rovira, està en “fer bé la teva feina, i fer el bé amb la teva feina”.
Per a Josep Baijet, CEO de URock, l’essència de la responsabilitat social està en pensar en les persones en global, no en un grup concret. “Si només pensem en el benestar d’uns quants, estem fent responsabilitat corporativa sectarial”, ha argumentat Baijet.
A la jornada també s’han conegut experiències d’èxit de diferents empreses que ja han integrat l’RSC a la seva estratègia de negoci i que són exemple d’una manera de fer socialment responsable, com la química BASF, Fundació Eurofirms i l’agència de viatges Tarannà, viatges amb sentit.
Entre les iniciatives socialment responsables més innovadores, s’ha parlat d’Edificis Positius, un projecte de TSR Territori Socialment Responsable que, en paraules de Jordi Tolrà, pretén “canviar la idea de comunitat, donar vida als edificis, i redefinir les comunitats de veïns”.
La jornada ha acabat amb un taller pràctic per integrar l’RSC a la pròpia organització, impartit per Elisabet Palomo, directora de consultoria d’RSC de Grupo Sifu, i Rut Ballesteros, auditora d’RSC per a les principals certificadores del món.