Últimas noticias Hemeroteca

Viernes, 18 de Octubre de 2019

Otras localidades

El Consell aprova la declaració de situació d'emergència climática per Menorca

L'objectiu és assumir la gravetat de la situació i posar en marxa polítiques actives per fer-li front

()

La proposta per declarar l'emergència climàtica a Menorca, presentada per la consellera de Medi Ambient, Maite Salord, serà portada al ple de la institució insular aquest proper dilluns per a la seva aprovació. L'objectiu no és altre que el d'assumir la gravetat de la situació i posar en marxa polítiques actives per fer-li front.

L'escrit de la proposta destaca algunes de les dades més rellevants sobre l'empitjorament de la crisi climàtica tant a escala mundial com insular.Exposa les conseqüències previstes i presenta diferents mesures a adoptar vinculades amb els projectes que des del Consell Insular s'impulsen per pal·liar els efectes de la crisi climàticai el desenvolupament sostenible.

Entre les dades que aporta la proposta està l'últim informe especial del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic de Nacions Unides (IPCC-2018), elaborat per 91 Científics de 44 països diferents, que destaca l'augment mitjà d'1°C de la temperatura mundial des 1880 i les possibles conseqüències d'un augment per sobre dels 1,5°C, ja considerat inevitable.Les conseqüències d'un escalfament global d'1°C ja s'evidencien: condicions meteorològiques més extremes, creixents nivells de la mar i una disminució del gel a l'Àrtic, entre altres canvis.

No arribar als 2 ° C podria evitar la desaparició dels esculls marins, el desglaç de l'Àrtic o l'elevació del mar per sobre dels 10 cm.

En l'àmbit insular, el document de proposta destaca l'estudi elaborat aquest any pel Laboratori Interdisciplinari de Canvi Climàtic de la Universitat dels Illes Balears amb títol "El canvi climàtic a Menorca. Sobre els canvis observats i previstos, els impactes i la necessitat d'emprendre la transició energètica ". L'estudi alerta que l'augment de temperatures a l'illa ha estat superior a la mitjana mundial, d'entre 1,5 i 1,75 ° C de mínima i màxima en els últims 40 anys. La projecció que fa és pessimista si no es reduïssin els nivells actuals d'emissions, que podria suposar un augment d'entre 3 i 5 ° C entre 2010 i 2100.

Entre els impactes previstos davant aquest escenaril'informe preveu grans pèrdues en la biodiversitat a l'illa, una reducció d'entre el 10 i el 20% de la pluja anual o l'augment de les onades de calor.Tot això tindria afectació en el sector agrícola, pesquer i turístic. Per això, els autors conclouen que és necessari i urgent emprendre la transició energètica a Menorca.

Entre els diferents projectes que buscaran abordar la transició energètica a l'illa i la limitació de les conseqüències del canvi climàtic, la declaració destaca que vetllarà pel compliment dels objectius proposats en el Pla d'Acció de la Reserva de Biosfera de Menorca (2018- 2025), el Pacte Batlles i Batlleses pel Clima i l'energia i el pla de descarbonització Estratègia Menorca 2030. Els tres plans fixen un horitzó de futur sostenible a Menorca que passa per millorar en l'eficiència en l'ús de l'aigua i l'energia, la reducció d'emissions GEH (gasos d'efecte hivernacle) causants del canvi climàtic i de generació de residus, i la penetració de les renovables en generació, mobilitat i edificació.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?