Últimas noticias Hemeroteca

Sábado, 25 de Enero de 2020

Otras localidades

Lliçons apreses

El nou president de Intercitrus reconeix que la seua primera missió és instar a una reflexió per a remodelar un sector que ha mort d'èxit; el cava ha aprés la lliçó

Enrique Bellés, del sector cooperatiu, serà l'encarregat de reflotar la interprofessional citrícola Intercitrus. "No podem renunciar a una eina que ens dona la Unió Europea per a treballar en favor del sector", ha indicat Bellés en La Llavor. Altres interprofessionals funcionen. Actuen com a lobbies i acorden, dins del sector, com i quan trauen al mercat els seus productes avançant-se a crisis puntuals, fixant preus, donant eixida a les produccions excessives i repartint guanys i pèrdues en tots els implicats en un sector.

Actualment això no passa en el sector citrícola que ha mort d'èxit. El mercat ha imposat la seua llei i el esclavó més feble de la cadena, l'agricultor, s'ha convertit en el principal perjudicat per un model que preval el benefici comercial. Per tant, li toca a esta Interprofessional plantar-se davant la situació de competència deslleial de tercers països, davant la no reciprocitat... però també toca mirar cap a dins i escometre una reforma que faça viable de la citricultura valenciana.

Eixa lliçó l'han apresa altres sectors. Esta setmana parlàvem del cava. La nova regulació de les explotacions, aprovada pel Govern, es va presentar en principi com el colp de gràcia a un sector que ací encara té molt de marge de creixement. Però després de diverses reunions escoltàvem a productors i responsables de la Generalitat assenyalar que, lluny de perjudicar, la nova regulació els beneficia.

Actualment, no hi ha mercat per a assumir la capacitat de creixement del sector. La nova norma incideix en això perquè busca una garantia de futur. Pablo Sáez, de COAG, ho explica enfront dels qui, com el PP, asseguren que la norma del Govern és roïna. Ho atribueix Sáez al desconeixement, i demana que es mire el que ha passat amb els cítrics. Ells no volen que els passe el mateix.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?