Últimas noticias Hemeroteca

Jueves, 17 de Octubre de 2019

Otras localidades

L'emergència climàtica reduirà l'omega-3 als peixos de la Costa Brava

Ho alerta un grup de recerca de la Universitat de Girona que ha analitzat les propietats de 3.000 peixos del litoral gironí

Cua de peix /

Peixos com la sardina i l'anxova sempre han tingut una bona quantitat d'omega-3 -fins i tot per sobre d'altres zones del Mediterrani- gràcies als diferents rius i a la tramuntana, que porten nutrients al mar o els fan aflorar.

Ho ha posat de manifest una investigació del grup de recerca SeaHealth de l'Institut d'Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona i de l'Institut de Ciències del Mar, que ha analitzat al laboratori 3 mil peixos de les trenta espècies més pescades dels ports de Palamós i Roses, com el lluç, el rap i la maire.

També han analitzat "espècies dels avis", que s'han deixat de manjar, com el sorell; i altres que són una font "complementària" d'omega-3 perquè no són endèmiques de la Costa Brava, però que hi han arribat per l'augment de la temperatura de l'aigua, com són l'alatxa o la gamba blanca.

Malgrat la bona quantitat de l'omega-3, els experts alerten que l'increment de la temperatura de l'aigua també farà reduir el fitoplàcton... la primera baula de la cadena d'alimentació perquè és l'encarregat de produir l’aliment en forma de sucres, grasses i proteïnes. L'investigador Josep Lloret avisa: "El consumidor, l'administració i els pescadors s'hauran d'anar adaptant els canvis importants que vindran".

A més, el canvi climàtic i la sobrepesca estan reduint cada cop més la població de peix blau -com la sardina i l'anxova- que són dels que tenen més omega3, un greix essencial i que presenta beneficis per la salut caridovascular i que ajuda a prevenir el càncer de fetge i malalties mentals. Els investigadors creuen que és una prova més que "cal conservar els estocs pesquers per preservar la salut de les persones".

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?