Últimas noticias Hemeroteca

Lunes, 27 de Enero de 2020

Otras localidades

La majoria dels monuments de Tarragona, tancats

La falta de manteniment ha provocat estralls en el patrimoni de la ciutat. Una situació que s'estén a més punts de Catalunya.

Pla obert de les escales del costat de l'amfiteatre tancades pels treballs a l'equipament romà. Imatge del 3 d'octubre del 2019 (Horitzontal). / ()

Avui 'Aquí, amb Josep Cuní' avançava que la majoria de monuments de Tarragona, que són patrimoni de la humanitat, estan tancats. El motiu: la falta de manteniment. El cas l'amfiteatre, que ja va presentar SER Catalunya, per tant, no és aïllat.

Pla general de l'amfiteatre romà de Tarragona, ja tancat al públic provisionalment, amb les bastides instal·lades fa un temps a la graderia remodelada, en primer terme. Imatge del 27 de setembre del 2019. (Horitzontal) / Roger Segura (ACN)

Recordem que l'Ajuntament de Tarragona va trigar 17 dies a tancar l'amfiteatre, tot i que tenia un informe (encarregat per l'anterior equip de govern) que alertava dels perills estructurals de la instal·lació. Si va fer un acte del Port de Tarragona amb 400 convidats.

"El de Tarragona no és l'únic cas. A tota Catalunya hi ha molts casos iguals. Cal fer valdre aquestes pedres. Si sabem com és el nostre país i la nostra cultura és per aquest patrimoni que hem pogut estudiar", ha explicat Oriol Vicente, coordinador de la Comunitat de Recerca Estratègica en patrimoni Cultural de la UAB.

A més, l'expert ha sentenciat: "Comparant la situació amb França o Anglaterra, nosaltres estaríem amb un cinc pelat. Tenim grans professionals, però no poden fer la seva feina tant per la manca de pressupost com per tot aquell patrimoni que és privat i del que els propietaris no en tenen cura".

Finalment, Vicente ha conclòs: "L'Agència Catalana només gestiona el patrimoni que està en mans de la Generalitat, però tota la resta qui el gestiona? La situació a Tarragona necessita molts acords entre diferents institucions i de molta inversió"

Una mirada global

Els monuments són titularitat de diferents administracions; És per això que els experts reclamen un únic organisme transversal per posar ordre i vetllar pel conjunt patrimonial. Segons el catedràtic de la URV Joaquín Ruiz de Arbulo, "a Tarragona sempre ens ha faltat una eina de coordinació entre diferents institucions ".

Arbulo posa un exemple de la poca coordinació: ell encara no té l'informe que assenyala les deficiències de l'amfiteatre, i critica que els polítics tinguin la darrera paraula: "cada vegada més, a les administracions públiques hi ha el costum que tota la responsabilitat es passa als polítics, però no oblidem que són decisions tècniques".

Una polèmica que ha arribat als tribunals

El lamentable estat dels monuments tarragonins ha arribat a mans dels tribunals. El grup municipal de Ciutadans ha presentat una denúncia davant la fiscalia per depurar possibles delictes sobre l'estat actual de l'Amfiteatre de Tarragona. Això deia Rubén Viñuales, portaveu del grup taronja a la ciutat:

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?