Sociedad

El jutge ordena identificar els agents de la brigada d'informació que requisaven les urnes l'1-O

El titular d'instrucció 7 accedeix a la petició de l'ajuntament de Barcelona, que creu que aquests agents eren qui donaven les ordres

Càrrega policial a un institut l'1 d'octubre de 2017ACN

Barcelona

El jutge que investiga les càrregues de l'1-O a Barcelona ha ordenat a la Secretaria d'Estat de Seguretat que identifiqui els comandaments de la Brigada d'Informació que van intervenir en l'operatiu. Són les persones que anaven vestides de paisà, amb la cara tapada i amb armilles grogues de la policia i que es van endur les urnes dels centres de votació. El jutge accedeix així a la petició de l'Ajuntament de Barcelona, que exerceix d'acusació popular, que ha aportat indicis, que aquests agents eren els qui prenien decisions sobre el terreny. L'ajuntament es basa en un informe de la Policia Nacional on s'explica que aquesta agents eren els encarregats de decidir quan s'abandonava l'operatiu.

El magistrat Francesc Miralles també ha demanat a la Secretaria d'Estat que aporti el Pla d'Actuació que els agents van seguir aquell dia per assegura el compliment de l'ordre del jutge que prohibia la celebració d'un referèndum. Fins ara, no s'ha aportat i els màxims responsables han tirat pilotes fora, malgrat que diversos comandaments s'hi han referit durant les declaracions que han fet al Suprem en la causa del procés. Segons l'Ajuntament de Barcelona, una de les persona que s'hi va referir va ser precisament el cap de la Brigada Provincial d’Informació, que va assegurar ser coautor del pla i haver participat a les reunions prèvies a l'actuació policial.

L'objectiu és arribar als màxims responsables de l'operatiu i aclarir qui va donar les ordres de carregar contra els votants. En aquest sentit, fa unes setmanes, el jutge va demanar que Interior facilités la cadena de comandament i les actes de les reunions policials prèvies al referèndum.

De moment, el Jutjat d'Instrucció número 7 ha imputat a 49 agents per les càrregues d'aquell dia que van causar 298 ferits, segons el consistori. Entre els investigats hi ha els vuit inspectors en cap de la Policia Nacional al capdavant dels grups que actuaven als centres de votació, que hauran de declarar els dies 24 i 25 d'octubre.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00