Sociedad
Violencia doméstica

Tretze centres de Menorca organitzen accions de sensibilització contra la violència masclista

El 25 de Novembre és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones

L'educació és el millor camí per erradicar la xacra de la violència de gènere. / Cadena SER.

Mahón

Un centenar de centres educatius públics de les Illes Balears, tretze d'ells a Menorca,  ha participat al programa «Accions de sensibilització per a la promoció de la igualtat i la prevenció de la violència masclista als centres educatius en el marc de la celebració del 25 de Novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Any 2019», que ha convocat el Govern a través de l’Institut Balear de la Dona i de l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar, Convivèxit.

La finalitat del programa és cercar el disseny, la implementació i l’avaluació d’accions de sensibilització i prevenció de les diferents formes de violència contra les dones entorn d’una data tan significativa com el 25 de Novembre. Es tracta de la primera vegada que es convoca un programa d’aquestes característiques i es fa amb l’objectiu d’incentivar la coeducació als centres educatius de les Illes Balears, en el marc del conjunt de mesures impulsades des d’Educació per donar resposta a les lleis d’igualtat entre dones i homes i de garantia dels drets LGTBI que ha aprovat el Govern la passada legislatura.

Aquest programa, obert a la participació de tots els centres públics de les Illes Balears, té un pressupost màxim de 380.000 euros i es finança per mitjà del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat mitjançant el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, a través de l’Institut Balear de la Dona. En total s’hi han presentat 104 sol·licituds: 77 de Mallorca, 13 de Menorca, 13 d’Eivissa i 1 de Formentera, per un import de 260.990 euros.

Quant al tipus de centre, 41 projectes són de CEIP, 54 d’IES, 2 d’escoletes, 4 de centres d’adults, 2 d’escoles d’art i 1 del CIFP Son Llebre. Percentualment, la participació més alta ha estat la dels centres de secundària, ja que el 75 % del total ha participat a la convocatòria.

Els objectius que es volen aconseguir amb aquest programa són els següents:

  • Prevenir les violències masclistes en totes les etapes educatives.
  • Sensibilitzar els infants i joves per generar canvis i modificacions en les seves actituds que permetin avançar cap a l’erradicació de les violències masclistes.
  • Dotar d’eines i instruments per fer una detecció dels primers indicis d’una relació afectivosexual no igualitària.
  • Fomentar l’aprenentatge de mètodes no violents per a la resolució de conflictes en els centres escolars, així com la introducció d’una perspectiva de gènere que erradiqui tot tipus de violència envers les dones.
  • Visibilitzar la violència cap a les dones lesbianes, bisexuals i transsexuals.

Després d’analitzar les propostes presentades es pot comprovar que la gran majoria de centres celebraran el 25 de Novembre penjant llaços, pancartes o exposicions fotogràfiques al centre i l’alumnat lluirà samarretes, llaços liles i/o xapes amb lemes dissenyats i escollits per ells mateixos. Però, a més d’aquestes iniciatives compartides per tots els centres, la diversitat de projectes presentats és molt àmplia. Així, hi podem trobar des de concursos d’Instagram a lectures d’obres que ofereixen models trencadors d’estereotips, xerrades sobre violència de gènere, obres de teatre sobre micromasclismes, tallers de diversitat afectiva, publicacions i concerts, entre moltes d’altres propostes.

A més, està prevista una exposició fotogràfica organitzada per Feminisme a l’Escola titulada «Visibilitzem les violències masclistes». La mostra, de caràcter itinerant entre centres, reuneix obres gràfiques i fotografies relacionades amb els diferents tipus de violències masclistes,en què hi participen alumnat, professorat i famílies de qualsevol etapa educativa dels centres de les Illes. La inauguració oficial tindrà lloc dia 22 a Palma.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00