Sociedad
Política autonómica

La CAIB aporta 99,2 milions dels pressupostos autonòmics a Menorca

Més de la meitat són doblers que aniran al Consell de Menorca

El Govern ha explicat a Menorca els doblers que destinarà a l'Illa dels pressupostos de 2020. / CAIB.

Mahón

Els pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a 2020 destinen 99,26 milions d’euros de despesa territorialitzada a Menorca, dels quals 34,85 milions corresponen a inversions, provinents de les conselleries del Govern de les Illes Balears i de les empreses i entitats del sector públic de la CAIB. De la quantia global, més de la meitat correspon a l’aportació del Govern al Consell Insular de Menorca, de 53,41 milions d’euros.

El Govern ha presentat aquest dilluns els nous comptes autonòmics -actualment en fase de tramitació parlamentària- al Consell de Menorca i a agents socials i econòmics de l’illa. La reunió amb el govern insular ha estat encapçalada per la presidenta del Consell, Susana Mora, i la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern, Rosario Sánchez. Totes dues han comparegut en una roda de premsa juntament amb el director general de Pressuposts, Joan Ignasi Morey,

Dels 99,26 milions destinats a Menorca de la despesa territorialitzada dels pressuposts autonòmics per a 2020, les inversions sumen 34,85 milions, dels quals 10,30 provenen del sector públic administratiu (Administració general de la CAIB, Servei de Salut i ATIB) i altres 24,55 de les empreses del sector públic instrumental de la CAIB.

Per a 2020, pel que fa a inversions per habitatge social, els pressuposts de la CAIB inclouen partides relatives a set promocions d’habitatge públic–en concret 103 habitatges- a Menorca. Es continuarà amb les 62 HPO de quatre promocions que actualment s’estan construint, també es preveu l’inici de la construcció de dues promocions de 29 HPO, i la licitació d’una promoció de 12 HPO.

En matèria d’inversions, també destaca l’apartat de les infraestructures educatives, amb diverses actuacions rellevants, com el nou centre integrat de formació professional d’Hoteleria i Turisme a Ciutadella, i el Conservatori de Música de Menorca -projectes finançats amb els fons recaptats amb l’Impost de Turisme Sostenible (ITS)-, l’inici de la construcció del nou CEIP Es Mercadal, del nou CP Sa Graduada i Cp Sant Lluís, les obres de rehabilitació del CEPA Joan Mir i Mir i altres actuacions de millora a l’IES Josep Miquel Guàrdia, el CP Mateu Fontirroig, l’IES Cap de Llevant i l’IES Pasqual Calbó.

A l’àmbit sanitari, Salut continua avançant en projectes essencials com el Centre de Salut Verge del Toro, del qual, conclosa la primera fase de rehabilitació d’exteriors, s’iniciaran les reformes interiors previstes en el pla funcional.

Pel que fa als serveis socials, en els pressuposts per a l'any vinent es reserven diferents partides per als nous equipaments de les residències d'Es Castell i Maó i per a la reforma de la residència de Sant Lluís. A més, s'inclouen els pressuposts pel concert de 13 places a la residència de Ferreries i 4 places al centre de dia de Ciutadella.

Les inversions en matèria mediambiental, de la seva banda, inclouen les actuacions de manteniment i explotació de la depuradora de Menorca i la retirada de llots contaminats a la depuradora de Ferreries, així com dos projectes finançats amb l’Impost de Turisme Sostenible, destinats a les obres de finalització de l’emissari de Ciutadella Nord i la nova estació de bombament d’aigües residuals a es Migjorn Gran.

Els pressuposts autonòmics també preveuen partides per a la millora de l’eficiència energètica, com les subvencions per inversions en autoconsum i energies renovables per a administracions públiques i la creació de l’Oficina d’Impuls de l’Estratègia Menorca 2030, i de suport al comerç, com les inversions per a la millora dels mercats municipals.

A l’àmbit de l’agricultura i la pesca, també inclouen partides per a la millora de la infraestructura de la bassa de Ciutadella, per a actuacions de manteniment de les basses de reg, la vigilància de les reserves marines, per a projectes estratègics de dinamització del sector agroalimentari i suport a escorxadors.

Pel que fa a la cultura i el patrimoni, els pressuposts preveuen inversions a la Fundació Menorquina de l’Òpera, la Fundació Enciclopèdia de Menorca, el Consorci Museu Militar de Menorca, el Teatre Principal de Maó i suport a la candidatura Menorca Talaiòtica.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00