Sociedad

45 anys de marge per construir a la Costa Brava

Un estudi de la Generalitat calcula que, si se segueix el ritme actual, en 45 anys s'haurà construït tot el que hi ha ara planificat

El govern alerta que entre Portbou i Cadaqués s'ha construït un 300% més del necessari

Una barca a la Costa Brava / Cedida a Ràdio Girona

Cadaqués

Un estudi de l’Observatori del Territori, que depèn de la Generalitat, estima que de mitjana que en l’última dècada s’han començat 661 habitatges cada any a la Costa Brava, i calcula que si se segueix aquest ritme, s’haurà construït en tots els sectors urbanitzables del litoral.

L’informe creu que la relació entre l’oferta i la demanda d’habitatges està desproporcionada i que cal apostar per rehabilitació, i no pas construir-ne de nous.

Per això, el portaveu de l’entitat ambientalista IAEDEN-Salvem l’Empordà, Xavi Vizcaíno, diu que s’ha construït més pels turistes que no pas pels habitants de l’Empordà.

“El tipus d’edificacions que s’estan construint no tenen res a veure les necessitat reals d’habitabilitat per part dels habitants de la zona”, assegura. Els ecologistes denuncien que el turisme d’estiu implica una pressió “brutal” de consum energètic, d’aigua i de generació de residus.

Construir més del necessari

Entre Portbou i Cadaqués, per exemple, la Generalitat calcula que en els últims quinze anys s’ha construït un 291% més del que el pla territorial de les comarques de Girona calculava que seria necessari de cara el 2026.

Per pobles, a Llançà en l’última dècada s’han acabat 135 habitatges per cada 1000 habitants, molt per sobre de la ràtio catalana de 54 habitatges per cada 1000 habitants. A Cadaqués, el nombre d’habitants ha augmentat un 11% des de 2002 i en canvi, el nombre d’habitatges s’ha incrementat en un 21%. Són estadístiques que la Generalitat recull en la memòria que sustenta el pla de protecció del litoral gironí, que evita la construcció de 15.000 habitatges.

A tota la Costa Brava, un quart dels sectors ja estan urbanitzats en un 60%. Un nivell d’edificació que una auditoria externa diu que per si sol ja constitueix un risc per l’ecosistema. El mateix informe alerta que l’augment del consum d’aigua a l’Alt Empordà podria comportar la salinització dels aiguamolls.

David Parreño Mont

David Parreño Mont

Cubre información local en Ràdio Girona desde 2018. Graduado en Humanidades y Periodismo por la Universitat...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00