Última hora

CASO PAREJA DE AYUSO La pareja de Ayuso propuso a la Agencia Tributaria asumir 8 meses de cárcel y 525.000 euros para evitar el juicio por fraude fiscal y falsedad documental

Sociedad
Soroll Camp de Tarragona

Els efectes mediambientals de la pandèmia

L'augment de productes higiènics d'un sol ús acabarà passant factura? Quins són els principals reptes que té el Camp de Tarragona en aquest àmbit? Quines mesures prenen els Ajuntaments? De tot plegat n'hem parlat a l'especial del programa soroll Camp de Tarragona en motiu del Dia Mundial del Medi Ambient.

Especial Soroll Camp de Tarragona, dia Munidal del Medi Ambient. / ACN

Tarragona

Experts en medi ambient alerten que l’efecte positiu que ha tingut el confinament a la natura pot revertir-se ràpidament: l'augment sobtat del consum d'objectes d'un sol ús arran de la pandèmia com ara guants i mascaretes pot llençar per terra la feina de conscienciament social feta els darrers anys. És el que diu el catedràtic i membre del Centre en Canvi Climàtic de la Universitat Rovira i Virgili, Enric Aguilar, qui apunta que tot i que l'entorn natural ha agrait aquests dos mesos de respir, continua patint els efectes de la contaminació acumulada durant les darreres dècades.

Creu que encara som a temps de revertir els efectes del canvi climàtic, però calen “mesures radicals i urgents i molta voluntat política”; De fet, segons les dades d'un estudi que està realitzant aquest centre de la universitat tarragonina, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre podrien tenir un clima similar a l'actual de la ciutat de Sevilla abans de finals de segle.

Els Ajuntaments, compromesos amb el canvi

Bonificacions fiscals per afavorir la instal·lació de plaques fotovoltaiques, produir tota l'energia necessària per a les dependències municipals a les mateixes dependències o garantir que tota l'energia que es consumeix des de l'administració municipal durant un any tingui un origen verd, renovable. Són algunes de les mesures que ha pres la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus en els darrers mesos per reduir la contaminació al màxim possible.

Una regidoria que també ha estat pionera en la implantació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, tal com apunta el regidor del ram Dani Rubio, que afirma que ara mateix hi ha els mateixos punts de recàrrega elèctrica que gasolineres a la ciutat de Reus. També en projectes de "carsharing", que acaben amb el model d'un cotxe per cada treballador. Una aposta que també s'ha hagut d'adaptar a la situació actual, amb desinfeccions periòdiques: es continuen compartint els vehicles municipals, però amb desinfeccions entre ús i ús.

La llista de deures pendents

Recuperar el corrent d'aigua del riu Siurana, analitzar la qualitat de l'aire a l'entorn de la química o el desplegament ordenat de les energies renovables, els reptes mediambientals que afronta el Camp de Tarragona, segons el GEPEC.

Els ecologistes viuen una contradicció amb l'energia eòlica: d'una banda defensen que substitueixin les centrals que emeten CO2 i també les nuclears, però abominen del model d'implantació que s'ha dut a terme i rebutgen noves instal.lacions que incrementin la massifació.

Aquests són alguns dels principals temes tractats a l’especial del programa Soroll en motiu del Dia Mundial del Medi Ambient.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00