La LlavorLa Llavor
Gastro
La Llavor

La compra de proximitat és un acte de responsabilitat

El Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana anima a "ecologizarse" als agricultors com a opció rendible de futur. El CAECV amb "Ecologízate" anima els llauradors a pujar al carro de la producció ecològica

La llavor (13/06/2020)

La llavor (13/06/2020)

30:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1592028524865/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

Els números avalen que l'agricultura ecològica no és comparsa de ningú i que s'ha convertit en alternativa en moments de crisis i en alternativa a l'agricultura tradicional en crisi. La Llavor ha avançat les dades: el passat 28 de maig el nombre d'operadors certificats en la Comunitat Valenciana era de 3.578. És un 9,5% que al tancament de 2019. Una xifra que adquireix més valor si la comparem amb l'augment interanual entre 2018 i 2019, un 12%.

Quant a la superfície certificada també a la fi de maig passat les xifres reflecteixen un augment espectacular en tot just mig any: un 28%. Són quasi 164.000 les hectàrees certificades ací.

Eixes dades i l'espectacular resultat del mercat online posat en marxa pel Comité durant la pandèmia són les que animen el seu president, José Antonio Rico, a dir que eixa “nova manera de produir” ha portat a una “nova manera de consumir” més responsable.

Un acte de responsabilitat que no està renyit amb la compravenda tradicional. Però comprar fora el que ací es produeix i amb tanta qualitat no té sentit.

I eixa responsabilitat la fa extensiva a la cadena ecològica. La cadena alimentària ha mostrat i mostra manques i desequilbris que estan posant en risc l'agricultura. No hi ha responsabilitat ni equilibri entre les diferents esclavons. El nivell d'exigència al productor té molt poc a veure amb el de les últimes esclavons de la cadena. Eixa lliçó l'ha apresa la cadena alimentària ecològica que sí que garanteix a l'agricultor que cobreix despeses.

A més, en La Llavor parlem amb els responsables de SUTERRA, una empresa que combat la mosca de la fruita amb un mètode sostenible i plenament compatible amb l'agricultura ecològica.

I per descomptat, no oblidem el nostre Rebost, de la mà de Santi Hernández, regat amb els vins que cada setmana recomana i analitza per a tu, Manuela Romeralo.

El REBOST

TITAINA. AMB AROMA AL CABANYAL

Titaina / Santi Hernández

Parlar de Titaina és parlar del Cabanyal. Hui vos he preparat una recepta molt tradicional i molt valenciana. Una recepta que té el seu origen en el litoral valencià, concretament al Cabanyal, barri pesquer valencià on la pesca marida a la perfecció amb l'horta que l'envolta.

Un aperitiu fantàstic per a aquest cap de setmana, a les portes de l'estiu. L'acompanyem amb unes torrades de pa o rosquilletas, per exemple, i regat amb un bon vi blanc o una cerveseta. La titaina se serveix freda, i si és del dia anterior, millor. Més saborós.

INGREDIENTS

1 kg de tomaques de pera

1 pimentó roig

1 pimentó verd

2 alls

150 g de tonyina de sorra

20 g de pinyons

Oli d'oliva verge

Sal

ELABORACIÓ

En primer lloc, tallem en xicotets daus els pimentons i els posem a sofregir en una paella amb una miqueta d'oli. Quan comence a calfar-se hi afegim els pinyons i els saltem. Seguidament hi afegim la tonyina de sorra (tonyina en saladaura). Com no vaig trobar en saladura jo la vaig utilitzar en oli, que la venen en paquets d'uns 50 grams. D'eixa manera ja no vaig haver de dessalar-la. Deixem que s'integren tots els aliments i retirem.

Ratllem la tomaca, i amb l'oli del sofregit del pimentó i la tonyina el sofregirem fins a aconseguir que la tomaca estiga ben reduïda. Rectifiquem de sal i si veiem que té un punt d'acidesa, li podeu afegir un polsim de sucre. Finalment integrem la resta d'ingredients amb la tomaca i ho deixem tot a la paella durant deu minuts més.

Deixarem refredar i ja ho tenim llest. Per a servir en unes torrades i o un pa de qualitat.

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00