Sábado, 11 de Julio de 2020

Otras localidades

Cultura

Descobreixen l'enregistrament més antic de la música del 'jaleo'

Es tracta d'un disc de cartró perforat que és propietat del Museu de la Música de Barcelona

La versió enregistrada més antiga de la música del jaleo  data del 1900.

La versió enregistrada més antiga de la música del jaleo data del 1900. / Francesc Cortés.

El Museu de la Música de l'Ajuntament de Barcelona va anunciar aquest dimarts la troballa de la gravació més antiga de la jota estudiantina de la sarsuela 'El postillón de la Rioja', la tradicional música del 'jaleo' de les festes amb lletres de Luis de Olona i música de Cristóbal Oudrid . Es tracta d'un disc de cartró perforat que està datat  sobre l'any 1900 segons assenyala la documentalista menorquina Sara Guasteví.

La troballa es va produir durant un procés de fotografiat dels discos de cartró perforats perquè l'empresa Accenture realitzés la seva digitalització pel Museu de la Música. Indica Sara  que "escoltant els resultats i sense encara haver passat a catalogar els discos, sentim una melodia que, si ets de Menorca, no t'és aliena. Al buscar la imatge del disc, amb la tinta mig esborrada, es podia llegir, justament, El postillón de la Rioja, Jota Nº 2. "

Segons explica la documentalista menorquina, aquesta tecnologia de discos de cartró perforats es va utilitzar entre 1890 i 1910. La majoria d'enregistraments són simplificacions de la partitura, però això no li treu el fet de ser l'enregistrament més antic del popular jaleo menorquí descobert fins ara .

L'enregistrament de la peça procedent del disc de cartró perforat es pot escoltar perfectament en el tuit publicat aquest dimarts pel Museu de la Música de Barcelona. Són tot just 53 segons però permeten identificar una partitura que està lligada intrínsecament a les nostres festes. Es pot sentir clickant aquí sota.

https://twitter.com/museumusicabcn/status/1272805991961300992

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?