Sociedad

La Generalitat ha pagat 20 milions a la sanitat privada per atendre malalts de COVID entre març i juliol

En el cas de la concertada, que és qui gestiona la major part d'hospitals de la xarxa pública, la compensació supera els 325 milions

Imatge d'un llit d'UCI d'un hospital català / Sergi López Cadena SER

Barcelona

En el cas de la concertada, que és qui gestiona la major part d’hospitals de la xarxa pública, la compensació supera els 325 milions.

Per evitar el col·lapse del sistema públic durant la pandèmia, la Generalitat ha derivat centenars de pacients a centres privats com la Delfos, la Dexeus, o la Quiron, majoritàriament per fer tests PCR. Malgrat això, si la factura ha pujat fins als 20 milions és, principalment, pels ingressos hospitalaris de més de 3 dies i pels ingressos a la UCI, que en conjunt han costat més de 13 milions, i dels quals se n’han beneficiat més d’un miler de persones.

L’oposició i diversos moviments socials van criticar amb contundència la tarifa de preus fixada pel Govern (per exemple, els 43.400 euros per pacient a la UCI) i ara hem sabut que, a aquestes quantitats, cal afegir un suplement del 4% en concepte “d’habilitació d’espais”. A més, superat el pic de la pandèmia, Salut va seguir derivant pacients a la privada, malgrat que les xifres no són, ni molt menys, comparables a la dels mesos més durs.

Aquesta tarifa de preus (exceptuant el 4% de recàrrec) també s’ha aplicat als hospitals concertats, que han rebut 325 milions addicionals per tractaments relacionats amb el coronavirus. Estem parlant de la majoria de centres del sistema públic, com el Clínic, la Mútua de Terrassa, el Sant Joan de Reus o l'Hospital de Palamós. També en aquest cas, la partida més gran és per compensar els ingressos hospitalaris de més de tres dies i els pacients a la UCI.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00