Martes, 20 de Octubre de 2020

Otras localidades

El secretari d'Urbanisme obre la porta a enderrocar xalets de primera línia de mar

Agustí Serra creu que no n'hi ha prou en comprar terrenys verges per evitar que s'hi construeixi

La Generalitat preveu aprovar el pla de protecció de la Costa Brava abans que acabi l'any

L'acte ha aplegat polítics, ecologistes i experts a la UdG

L'acte ha aplegat polítics, ecologistes i experts a la UdG / SOS Costa Brava

La Generalitat es dotarà d’un nou organisme per preservar la costa: l’han anomenat Conservatori del Litoral, i fins ara s’havia explicat que serviria per adquirir terrenys i evitar que s’hi construís. Tot i així, el secretari d’Urbanisme, Agustí Serra, ha anat més enllà i ha explicat que també servirà per esborrar algunes de les construccions més polèmiques.

"Crec que és insuficient adquirir sòls no urbanitzables, d'especial interès", ha sentenciat Serra en unes jornades organitzades per SOS Costa Brava a la UdG. El responsable d'Urbanisme de la Generalitat ha assegurat que, a més de comprar terrenys, el Conservatori tindrà l'objectiu de "revertir algun dels atemptats paisatgístics". I ha seguit: "Hem de començar a pensar amb la recuperació d'algunes de les parts mal edificades que tenim en alguns dels punts crítics del nostre paisatge".

Aquesta operació es pot fer per la via de l’adquisició o de l’expropiació. En el primer cas, la Generalitat ho pot fer directament com si fos un privat -com va fer fa dos anys amb el volcà de Santa Margarida, a Santa Pau. Per a una expropiació, ho ha d'habilitar el planejament. És un tràmit que aquest futur Conservatori hauria de treballar, encara que fonts consultades no ho plantegen com la primera opció.

Legalment és possible i el futur Conservatori ho ha de facilitar, però tot acabarà depenent dels recursos econòmics. Segons un estudi de la UAB, avui caldrien 100 milions d’euros per adquirir tots els espais del litoral més amenaçats de Catalunya. La secretària de Medi Ambient, Marta Subirà, ha plantejat que el Conservatori es podria finançar amb els diners de l’impost del CO2 dels cotxes, encara que els ecologistes demanen que s’utilitzi la taxa turística i la de matriculacions de vaixells.

Aquest nou organisme, que vol imitar el model de França, ha de posar-se en marxa d’aquí un any, segons la llei, però el govern ja admet que amb les eleccions pel mig aquestes expectatives es poden refredar.

El pla de la Costa Brava

El que té una data clara és el pla de protecció de la Costa Brava, que ha d’eliminar més de 15.000 habitatges que estan projectats. Segons ha anunciat el govern, hauria d'entrar en vigor abans d’acabar l’any. Entremig, però, caldrà un informe positiu de la Direcció General de Costes del govern central.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?