La LlavorLa Llavor
Gastro
La Llavor

Una 'xylella' menys agressiva permet reduir a la meitat les tales

Els especialistes han determinat que la varietat de xylella que hi ha a la Comunitat Valenciana és molt menys agressiva que la varietat italiana

La llavor (03-10-2020)

La llavor (03-10-2020)

29:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1601704448628/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

La Conselleria d'Agricultura ha relaxat les mesures de contenció contra el bacteri de la xylella fastidiosa després que s'haja modificat la normativa de referència europea. Els estudis realitzats per especialistes a la Unió Europea han determinat que la xylella que ha arribat a la Comunitat Valenciana no és tan agressiva com la seua homòloga italiana.

Per a alleujament dels agricultors afectats, o de zones dins de l'àmbit d'influència del bacteri, ja no caldrà destruir tots els arbres en un radi de 100 metres al voltant de l'arbre afectat. Eixa superfície es redueix a la meitat. La "zona tampó", d'especial protecció podríem dir, es redueix també a la meitat i passa de cinc quilòmetres a dos i mig. Es permet la replantació de parcel·les on va haver xylella amb espècies que no poden ser afectades pel bacteri (la conselleria ha publicat en el seu web una llista); també, entre altres coses, es pot usar com a llenya la fusta dels arbres talats.

En declaracions al programa 'La Llavor' de la SER, el director general d'agricultura, ramaderia i pesca, Roger Llanes, ha explicat que encara que el marc general és el mateix, és a dir, la xylella no té cura i només és efectiva la contenció via erradicació de les plantes afectades, els estudis realitzats han descobert que la xylella ací no és tan agressiva com a Itàlia.

Això permet ser una mica més laxos i a més (encara que el director general no respon a la pregunta de què passa amb les ajudes que vénen reclamant els afectats) permet replantar les zones on va haver xylella donant opcions al propietari de les explotacions afectades de poder usar les terres.

És un marc més amable per als afectats, tenint en compte que els escenaris més optimistes situen com a data més pròxima per a un possible remei els anys 2025 o 2026. Actualment hi ha obertes diverses línies d'investigació a Europa. Cap d'elles és optimista, de moment...

Rebost i vi

A la secció el Rebost preparem un pastís de carabassa, amb les indicacions de Santi Hernández. I amb Maxi Bao avancem com serà la pròxima tramesa de vins després de l'especial verema d'enguany.

PASTÍS DECARABASSA TORRADA. UNA DELÍCIA

El pastís de carabassa torrada és una de les postres estrela que em porta molt bons records. L'altre dia em vaig creuar amb Rafa Colay. Amic i, igual que jo, amant de la cuina i del bon menjar. Venia de comprar una batedora per a preparar un deliciós pastís de carabassa. Pastís de carabassa que fa ja molts anys preparaven en Qüestió de Gust, un bar on durant molts anys ens va fer gaudir moltíssim amb els seus entrepans, tapes i postres. Doncs bé, aquest era un d'ells. Així que Rafa em va donar la recepta i eixe mateix cap de setmana el vaig preparar. El resultat va ser espectacular.

Pastís de carabassa / Santiago Hernández

INGREDIENTS

750g de carabassa torrada

75g de llet condensada

3 ous mitjans

75g de sucre per al caramel

1 motle allargat d'uns 30 cm de llarg per 12 cm d'ample aproximadament.

PREPARACIÓ

En primer lloc hem de torrar la carabassa. Jo he agafat una carabassa mitjana, la vaig obrir per la meitat i la vaig posar al forn durant 90 minuts aproximadament a 180°C . Reservem i deixem que s'atempere.

D'altra banda anem preparant la base del caramel. Posem al motle uns 75 g de sucre i calfem fins a aconseguir el caramel. Quan vaja agafant color, el repartim per tota la base del motle i pels laterals.

Per a preparar la mescla tan sols hem de netejar la carabassa, i en un bol afegir la carabassa, els ous i la llet condensada. Batem amb una batedora fins que s'integren bé tots els ingredients.

Ara només ens queda abocar la mescla al motle on tenim el caramel i posar-lo al forn, al bany de maria durant 1 hora aproximadament a 180 °C. Passat aquest temps, podem fer la prova amb l'escuradents i si ix net tindrem el pastís preparat.

Deixem que s'atempere i el fiquem al frigorífic. Després d'un parell d'hores el desemmotllem en una font o recipient i ja ho tenim llest.

A gaudir, amics!

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00