Sociedad

Ministeri, Generalitat i Port de Barcelona desencallen els accessos viaris i ferroviaris

Les institucions es comprometen a recuperar i tirar endavant el projecte que es va aprovar l'any 2007

Plànol del nou accés ferroviari al Port / Ministeri de Foment

Barcelona

El Ministeri de Foment, la Generalitat i el Port de Barcelona han formalitzat el compromís polític per tirar endavant els nous accessos viaris i ferroviaris, una infraestructura planificada fa 25 anys. Després de retards, canvis de traçat i discussions, les administracions han acordat recuperar i actualitzar el projecte que es va aprovar l'any 2007.

Passaran anys abans no comencin les obres, però el protocol signat per les diferents institucions treu del calaix un projecte estratègic per al creixement i la competitivitat del Port de Barcelona i de les empreses que hi treballen. Les administracions s'han donat nou mesos per fer els estudis previs on hi haurà ja una aproximació al cost d'aquestes obres. Després s'hauran de redactar els projectes, la declaració d'impacte ambiental i el conveni de finançament.

El ministre de Transports i Mobilitat, José Luis Ábalos, assegura que, amb la signatura del protocol, "desbloquegem una actuació que pretén convertir Barcelona en el node logístic i multimodal més avançat del Sud d'Europa". L'accés viari es farà des de la B-10, a 800 metres de l'enllaç de Cornellà, i els ferroviaris, arrencaran al nus de Bellvitge i es farà també un ramal de connexió amb la terminal de Can Tunis. Una de les diferències del projecte que es vol tirar ara endavant és que incorpora també actuacions d'activitat logística que no estaven en el projecte del 2007.

El conseller de Territori, Damià Calvet, ha recordat que s'han signat molts convenis i s'han fet moltes encaixades de mans que han acabat amb res. Per això, diu que "ens exigeixen i exigim que aquest sigui l'acord definitiu". Una part de les obres les pagarà el ministeri i una altra el Port de Barcelona. Tots confien també amb els diners dels fons europeus.

La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha insistit en la importància d'aquesta infraestructura perquè permetrà l'operació del doble de trens. Ara cada setmana entren i surten del port 150 combois i amb els nous accessos podran ser 300 i de majors dimensions.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00