Soroll Camp de TarragonaSoroll Camp de Tarragona
Ocio y cultura
Aniversari dels aiguats

Un any després a la Conca: ni un euro de l'Estat i la Generalitat

Un any després dels aiguats a la Conca de Barberà que van provocar quatre víctimes mortals i dos desapareguts, els ajuntaments encara no han rebut els ajuts promesos per arranjar la zona. La solidaritat veïnal ha estat la clau per tirar endavant negocis i rehabilitacions d'habitatges que van quedar destrossats.

Imatge d'un dels dos ponts de l'Espluga de Francolí, l'endemà de la riuada. / ACN

Ni un euro. Els consistoris no compten amb cap mena de subvenció pública dotze mesos després. De fet, ni la Generalitat ni l'Estat encara no han signat el conveni que permetrà la injecció financera a dues bandes. Els alcaldes de l'Espluga de Francolí i Montblanc calculen que estaran igual com a mínim fins a principis de l'any vinent.

La plataforma Riuada Solidària se'n va encarregar de recaptar 150.000 euros repartits entre els damnificats com ara la propietària del celler Rendé Masdéu, Mariona Rendé, que ara obrirà portes a una nova ubicació. Ella també ha trobat a faltar suport institucional.

Avui parlem amb Josep Andreu, alcalde de Montblanc, Josep Maria Vidal, alcalde de l'Espluga Francolí, Anna March, una de les impulsores de Riuada Solidària i la mateixa Mariona Rendé. Quatre veus amb qui repassem com està la Conca de Barberà un any després dels aiguats.

Falta de manteniment de la llera del riu

D'altra banda, avui mateix s'ha fet públic un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya encarregat per l'Agència Catalana de l'Aigua que conclou que l'arrossegament de 43.000 arbres va ser la principal causa dels danys provocats. El material acumulat a la llera del riu per falta de manteniment hauria actuat com una presa natural, acumulant-se en un dels ponts del riu, que en cedir per la pressió provocada per l'aigua va provocar una onada que va endur-s'ho tot riu avall.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00