Sociedad

Denuncien un possible delicte ecològic a la depuradora del Besòs

Diverses entitats ecologistes qüestionen el bon funcionament de la planta que dona servei a més de la meitat de la població de l'àrea metropolitana de Barcelona

Exterior de la depuradora del Besòs / bcnsostenible.cat

Barcelona

Una desena d'entitats ecologistes han denunciat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i Agbar davant la Fiscalia de Medi Ambient i el Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil per un possible delicte ecològic.

Les entitats denunciants qüestionen el bon funcionament d'aquesta depuradora que tracta les aigües residuals de més de la meitat de la població de l'àrea metropolitana de Barcelona.

D'una banda, no entenen perquè a vegades l'aigua que la depuradora aboca al mar està aparentment no tractada. Segons explica el vicepresident de l'entitat veïnal Airenet, Enrique Navarro, tenen vídeos enregistrats per pescadors a uns 300 metres de la costa on es veu "un borbolleig d'aigua molt bruta, pudent i plena de restes orgàniques, tovalloletes i plàstics".

Tampoc els quadra que "el passat 10 d'octubre un incident a una arqueta que la depuradora té a la zona del Port del Fòrum provoqués una inundació d'aigües fecals, pestilents i tovalloletes i altres residus sòlids".

En tots dos casos hi veuen un possible delicte ecològic i de danys al medi ambient i per això han presentat la denúncia. També demanen a totes les administracions implicades una revisió "a fons" d'aquesta infraestructura, la millora del seu sistema de filtres i allargar el conducte que porta les aigües depurades mar endins per allunyar-lo més de la costa.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona nega cap negligència

L'Àrea Metropolitana de Barcelona, responsable de la depuradora del Besòs juntament amb Agbar, nega cap negligència i atribueix la denuncia a un cert "desconeixement" de com treballen.

L'ens metropolità assegura que tant la planta com l'aigua que en surt compleixen "tots els requisits i controls de qualitat" i atribueixen els "ocasionals residus sòlids al mar" als "episodis de pluges intenses".

En aquest sentit precisen que els aiguats sovint fan augmentar els cabals del sistema de sanejament i per tal de no malmetre la infraestructura "l'excedent d'aigües residuals barrejades amb aigua de pluja s'evacua per les rieres, els rius i el mar". I que és aquesta aigua de pluja la que pot arrossegar residus sòlids, no la que surt de la depuradora.

Pel que fa a l'incident a la zona del Port del Fòrum, expliquen que es va trencar el conducte que normalment aboca l'aigua depurada a uns 3km de la costa i van haver d'activar un conducte d'emergència que ha estat evacuant aigua a 260 metres de la costa. Aigua que reiteren "compleix tots els controls de qualitat de depuració".

L'AMB també reitera la importància de no utilitzar el vàter com si fos una paperera.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00