Sociedad

Mor Domènec Fita als 93 anys

Les seves obres formen part de la catedral i de la Sagrada Família

L'artista Domènec Fita amb un autoretrat seu de 1997 al seu taller de Girona / Jordi Altesa

El nombre de 12.000 obres catalogades de Domènec Fita exemplifica la seva llarga producció d’un artista que, en una entrevista a Ràdio Girona, deia que no s’aturava ni al llit: "Jo diria que no es descansa mai, si estàs al llit a vegades el cap va donant voltes"

Tant era capaç d’esculpir les figures de Sant Joan i de Sant Narcís de la façana de la Catedral, com de concebre els vitralls dels Quatre Evangelistes de la Sagrada Família, però també de dibuixar un cantant de rock. De petit s’emmirallava en els grans del Renaixement: "M'impressionava molt Miquel Àngel, Donatello, Leonardo da Vinci".

"He tingut un sentit d'utilitat i de servei, i d'entrega a la meva tasca, amb ganes de fer-ho bé i de donar", deia en aquesta emissora.

Entrevista Domènec Fita

14:41

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000145118/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Els seus amics recorden la capacitat de crear obres abstractes, tot i haver tingut una formació acadèmica. Kim Bover, comissari de la programació dels seus 90 anys, ha explicat a Ràdio Girona que tenia "un gran coneixement i aprofundiment total del que és la figura humana", però que a la vegada es definia com a "abstracte".

El polifacètic artista gironí va rebre la Medalla d'Or de la Diputació i la Creu de Sant Jordi. L’alcaldessa Marta Madrenas ha recordat el seu llegat monumental: "Un artista de referència de la Girona del segle XX". També l’exalcalde Quim Nadal, que ha assegurat que era "infatigable en la innovació i la recerca de nous llenguatges artístics".

David Parreño Mont

David Parreño Mont

Cubre información local en Ràdio Girona desde 2018. Graduado en Humanidades y Periodismo por la Universitat...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00