Sociedad
CORONAVIRUS

Les reduccions dels lloguers dels locals comercials seran fins el 31 de març

La tercera llei omnibus allargarà els ERTO fins el 30 de juny

El ministre d'Economia i Presidència, Jordi Gallardo. / SFGA

La plantilla que estigui en ERTO no podrà superar el 75% i la rebaixa del lloguer dels locals comercials que no estiguin tancats només serà fins el 31 de març.

El Govern ha entrat a tràmit parlamentari la tercera llei omnibus de mesures urgents per fer front als efectes provocats per la pandèmia i que s’aprovarà divendres al Consell General per tal que entri en vigor l’1 de gener i amb una vigència de fins el 30 de juny.

Entre les novetats que s’inclou hi ha l’allargament dels ERTO fins el 30 de juny. Les empreses que s’hi vulguin acollir hauran d’acreditar una davallada de negoci del 50% durant els tres mesos immediatament anteriors a la presentació de la sol·licitud. En cas del risc de viabilitat, el percentatge de davallada podrà ser d’entre el 30% i el 50%. Això sí la plantilla en ERTO no podrà superar el 75%, a excepció d’aquells negocis que es vegin obligats a tancar per decret. L’objectiu és evitar un tancament voluntari. D'altra banda, des del Govern també s'ha volgut simplificar i agilitzar la sol·licitud dels ERTOs. Quant a les empreses tancades obligatòriament per decret, des del mateix moment que presentin la sol·licitud, ja tindran l'autorització de l'ajut. Pel que fa a la resta de casos, estaran autoritzades per silenci administratiu al cap de deu dies hàbils a partir de la presentació de la sol·licitud.

Pel que fa a les rebaixes dels lloguers dels locals comercials per a les activitats que no estiguin tancades i que hagin experimentat també una caiguda dels ingressos aniran fins el 31 de març i amb un topall màxim del 50%. Per les que estiguin tancades per decret el descompte pot anar fins el 75% mentre duri la suspensió.

També es preveu una reducció dels lloguers dels habitatges personals del 10% pels assalariats que estiguin amb suspensió temporal de contracte o reducció de jornada laboral. En el cas de les famílies monoparentals o en els casos que més d’un membre de la família estigui en ERTO i que demostrin que han patit una reducció de la renda superior al 10%, llavors la reducció del lloguer augmentarà fins el 20%.

El ministre d’Economia i Presidència, Jordi Gallardo, ha manifestat que l’objectiu de les noves mesures és continuar evitant els acomiadaments dels assalariats i la destrucció del teixit productiu, com també acompanyar a les empreses i als treballadors en el període de reactivació econòmica. Així mateix, reconeix que és difícil fer una llei que acontenti a tothom.

La resta de mesures es continuaran aplicant com fins ara. La Llei ha estat treballada amb tots els grups parlamentaris.

Ajuts a les sales de joc

D’altra banda, després que el dilluns s'anunciés el tancament dels establiments autoritzats com a sales de jocs recreatius i d'explotació de màquines recreatives, aquest dimecres el Govern ha aprovat un decret per tal d'incloure aquest sector al programa d'ajuts al lloguer o de quotes hipotecàries. Així, podran optar a una reducció del 75% de l'import del lloguer mentre duri la suspensió amb un import màxim de 2.000 euros.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00