Martes, 02 de Marzo de 2021

Otras localidades

La Llavor

La PAC com a oportunitat, si el camp valencià deixa d'anar per lliure

"Quan anem per lliure no tenim força", diu el secretari general d'agricultura, Fernando Miranda, en La Llavor. La PAC més mediterrània de la història ha de servir per a corregir eixa gran feblesa

"L'Administració està per a atallar febleses", afirma Fernando Miranda, el secretari general d'Agricultura del Ministeri. I la gran feblesa del camp valencià, més enllà de la seua estructura minifundista, és no entendre que a Europa, a la Unió Europea, hi ha unes regles que són per a tots i que no es poden canviar. Perquè la PAC més mediterrània de la història, perquè per primera vegada els agricultors mediterranis tindran accés a les ajudes directes, no podrem aprofitar-la si no deixem d'anar per lliure.

Explica Miranda que la PAC, o la llei de la cadena alimentària per posar un altre exemple, són les eines que les administracions posen al servei de l'agricultor perquè puga beneficiar-se. Però en el cas valencià el problema està en el fet que ni s'usen ni es volen usar. Es desconfia i es demanen impossibles, per exemple: garantir un preu mínim.

Afirma que això és impossible, però que la llei de la cadena permetrà fixar preus prenent com a referència el cost de producció i el benefici. Per això és important usar eixes eines. I per a això falten més organitzacions de productors (claus en el sector hortofructícola), cal més unió. Afirma Miranda que la situació és tal que per culpa de la competència entre agricultors d'ací s'han provocat crisis de preus que després volen que uns altres solucionen.

Per això insta els agricultors valencians a evitar l'escepticisme i el temor. La nova PAC està per a beneficiar-lo, sempre que complisca amb les regles del joc i estes no busquen més que garantir la rendibilitat mitjançant ajudes a les quals no podem accedir si no tenim la clau.

Posa un altre exemple: el sector citrícola més important de la Unió Europea i un dels més importants del món, el sector citrícola valencià, té la interprofessional més feble. No fa lobby, no representa al sector, no fa pressió a la competència ni té capacitat de fixar preus... no funciona. Sense ella, el sector més fort és alhora el sector més feble i perd moltes oportunitats.

Miranda anima als agricultors a véncer escepticismes i temors que no es corresponen amb la realitat. La nova PAC elimina molta burocràcia, redistribueix les ajudes, evita que grans propietaris copen les ajudes posant-los un límit.  Permet, en definitiva, que el camp d'ací es convertisca en opció de futur.

En La Llavor parlem també del sector pesquer valencià, obstinat a fer virtut de la feblesa, cosa que comparteix amb el camp: explotacions xicotetes, sí, però artesanals. I això es tradueix en una qualitat molt elevada i en una aposta pel producte local amb un nou distintiu: "Peix de Llotja".

Al Rebost preparem una coca de caqui. I coneixerem les excel·lències del vi Finca Calvestra Margas 2019.

EL REBOST

COCA DE CAQUI DE LA RIBERA DEL XÚQUER. LA DEL TERRENY

Coca de caqui / Santiago Hernández

“Ribera del Xúquer” és el nom amb el qual s'identifiquen els caquis de la varietat local “Roig Brillant”, emparats i certificats per la Denominació d'Origen. Aquest nom es va triar perquè la principal àrea productiva d'aquest magnífic fruit es troba pròxima a la ribera del riu Xúquer, un riu amb una important influència en el cultiu del caqui, tant des del punt de vista agrícola, perquè aporta les seues aigües per al regadiu, com per la gran fertilitat de les seues terres.

La D.O. d'Origen Protegida “CAQUI RIBERA DEL XÚQUER” és una figura de qualitat creada l'any 1998 i reconeguda com a Denominació d'Origen Protegida per la Comissió Europea l'any 2001.

Doncs bé, dit això vaig pensar que podríem preparar alguna recepta amb aquest fruit de temporada tan nostre. Una deliciosa coca, ideal per als desdejunis i berenars.

INGREDIENTS

2 caquis Persimon

150 g de sucre

100 g d'oli de gira-sol

150 g de farina

3 ous grans

1 sobre de llevat químic

Sucre glaç

Mantega

1 llanda de 25 x 10 cm aprox.

ELABORACIÓ

En primer lloc impregnarem la llanda de mantega. Pelem els cqquis i els tallem en rodanxes per a cobrir el fons de la llanda.

Seguidament agafem un bol i mesclem el sucre, la farina els ous i l'oli. Removem bé i finalment n'afegim el llevat.

Abocarem la mescla sobre el caqui i l'introduirem en el forn entre 30 i 35 minuts a 180 °C. Una vegada passat aquest temps, deixarem que s'atempere i li peguem la volta amb cura. D'aquesta forma el caqui quedarà en la part superior de la coca.

Finalment, tan sols ens quedarà, amb l'ajuda d'un colador, empolvorar amb sucre glaç. El resultat és fantàstic i la coca té un toc diferent amb el sabor que li dona el caqui.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/coca-de-kaki-de-la-ribera-del-xuquer-la-del-terreno/

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?