Sociedad
Sanidad pública

Els cirurgians del Mateu Orfila publiquen cinc estudis científics

Aquests estudis han aparegut a tres revistes especialitzades duarnt 2020

Els membres del Servei de Cirurgia de l'hospital han compartit les seves experiències amb la comunitat mèdica internacional. / 4Vents.

Mahón

Tres revistes científiques s'han fet ressò al llarg del 2020 de fins a cinc publicacions signades, en la seva totalitat o en qualitat de col·laboradors, per membres de el Servei de Cirurgia General i Aparell Digestiu de l'Hospital Mateu Orfila, segons ha explicat  l'Àrea de salut de Menorca.

Es tracta de dos casos clínics publicats a la revista 'Annals of Mediterranean Surgery' i de tres estudis de caràcter internacional editats a 'Journal of Clinic Oncology' i a 'British Journal of Surgery', en què han participat professionals de Servei, dirigit pel doctor Fernando Alcaide.

"Aquestes publicacions científiques en revistes de prestigi evidencien la integració de la investigació amb la pràctica clínica diària a l'Hospital Mateu Orfila i suposen un reconeixement a la feina dels professionals de el Servei de Cirurgia General", han assenyalat a través d'un comunicat.

De periodicitat semestral, 'Annals of Mediterranean Surgery' és la publicació oficial de la Societat Balear de Cirurgia des 2018. En el volum 3 recull dos casos clínics reportats pel Servei de Cirurgia General: el primer relata un cas d'obstrucció intestinal i hèrnia interna després d'un bypass gàstric laparoscòpic, una complicació postoperatòria tardana que pot presentar-se en la cirurgia bariàtrica; el segon aborda el cas clínic d'un pacient que va haver de ser intervingut d'urgència perquè presentava una perforació gàstrica intratoràcica, una de les complicacions més temudes després de la cirurgia antireflux.

En l'àmbit internacional, els professionals de el Servei de Cirurgia General han format part de tres estudis multicèntrics, en què han participat hospitals de tot el món. El primer, publicat a 'Journal of Clinic Oncology', la revista d'American Society of Clinical Oncology, intenta determinar si durant les primeres setmanes de pandèmia les vies quirúrgiques lliures de COVID-19 es van associar amb taxes més baixes de complicacions pulmonars postoperatòries en comparació amb els hospitals que no tenen una via definida. L'estudi va concloure que s'han d'establir vies quirúrgiques lliures de COVID-19 per oferir cirurgia de càncer electiva segura durant els brots. Més de quatre-cents hospitals de cinquanta-cinc països van participar en aquest estudi.

La col·laboració de l'Hospital Mateu Orfila amb altres hospitals quedar reflectida en altres dues investigacions, publicades per 'British Journal of Surgery'. La primera, relacionada també amb la COVID-19, va tractar d'avaluar l'associació entre la prova preoperatòria de SARS-CoV-2 i les complicacions pulmonars postoperatòries en pacients sotmesos a cirurgia electiva de càncer.

L'estudi va concloure que la prova preoperatòria a partir d'exsudat nasofaringi va ser beneficiosa abans d'una cirurgia major i en àrees de risc alt d'infecció pel SARS-CoV-2. Aquesta mateixa publicació recull la participació de el Servei de Cirurgia General en un estudi sobre la seguretat de l'alta hospitalària abans de la tornada de la funció intestinal després d'una intervenció quirúrgica colorectal. Mitjançant una xarxa col·laborativa internacional es van analitzar les dades de més de 3.000 pacients de tot el món, entre ells també de l'Hospital Mateu Orfila.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00