Domingo, 28 de Febrero de 2021

Otras localidades

Els Mossos aposten per reconstruir crims en 3D

Escanegen un espai i a partir d'aquí poden detallar des de la trajectòria d'uns trets fins a la direcció d'uns esquitxos de sang en una paret

Reconstruir els crims en 3D perquè sigui més fàcil explicar-ho, per exemple, a un jurat popular durant un judici / Anna Punsí

Reconstruir els crims en 3D perquè sigui més fàcil explicar-ho, per exemple, a un jurat popular durant un judici. La Policia Científica dels Mossos vol estendre l'ús d'aquesta tecnologia que tot just ha començat a fer servir aquest 2020 i que té molt de potencial. Poden reproduir, per exemple, la trajectòria de les bales i d'aquesta manera explicar-se millor com a pèrits però també resoldre els casos més difícils.

Les policies científiques de tots els cossos van introduint innovacions tecnològiques per facilitar la investigació dels casos. En els incendis, per exemple, els Mossos fan servir drons des de fa uns 5 anys per detectar des de l'aire la progressió dels focs en indústries devastades per les flames. A peu de terra, en els incendis encara fan servir eines poc sofisticades com el pic i pala, com ha detallat a SER Catalunya el cap de la Unitat d'Inspeccions Oculars de Mossos, Anton Godall. "A nivell d'investigació necessitem el pic i pala i el rasclet per anar movent la runa i veure on es pot haver iniciat el foc..."

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

Les càmeres de videovigilància en empreses i habitatges també els estan donant més pistes que abans sobre l'inici d'un incendi i evidentment davant de qualsevol fet criminal, sigui un robatori, una agressió sexual o un homicidi. I cada vegada més estan fent servir escanneig en 3D i fotografies de 360 graus. La clau és aportar informació d'una forma més amena i entenedora dels fets en el judici, que actualment fa servir només fotografies, que es van exhibint a la sala. "Seria molt més gràfic i més fàcil de fer entendre, per exemple, a un jurat. Això és el que estem començant a fer", diu Godall.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

I aporten detalls al mil·límetre: "Precisió mètrica i diferents perspectives".

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

L’escàner en 3D aporta molta informació en explosions perquè es pot veure com s'han deformat els materials per efecte de l'ona expansiva. Per la seva banda, el Cos Nacional de Policia fa reconstruccions de les hipòtesis de la investigació des de dins de l'escenari del crim i fent servir dibuixos, infografies, per fer-ho més entenedor. Són recreacions que també aporta als judicis per fer més entenedor el treball científic.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?