Sociedad

Decidir qui es queda el carnet de família nombrosa

Seguint instruccions del Ministeri de Sanitat i Serveis socials i a instàncies d'hisenda la Generalitat està anul·lant desenes de carnets de famílies nombroses a pares divorciats

Els afectats ho consideren una discriminació que castiga les parelles que es trenquen

Una família nombrosaGetty Images

Barcelona

La llei de famílies nombroses, que és del 2003 estableix que els fills d'una parella nombrosa només poden comptar-se en una unitat familiar. Per això, legalment, quan els matrimonis amb tres fills es divorcien han de triar qui dels dos progenitors es queda amb el títol. Durant molt de temps, però la Generalitat va fer els ulls grossos i va mantenir el títol als dos integrants de la parella, coincidint també amb un moment en què la condició de família nombrosa suposava un impacte baix en els comptes públics.

Això canvia, segons denuncia l’Associació catalana de famílies nombroses, quan al 2015 s'aprova la desgravació fiscal de 1200 euros per a aquest tipus de família. Quan la parella està casada, els dos progenitors poden repartir-se aquesta desgravació al 50%. Però la llei no contempla que ho continuïn fent un cop s’han separat legalment, encara que comparteixin la custodia dels menors.

El inspectors d’hisenda van detectar casos en què els mateixos fills es descomptaven a dues unitats familiars i van alertar a les comunitats autònomes -que són les que atorguen el títol- perquè ho resolguessin.

Per això, seguint instruccions del Ministeri de Sanitat i Serveis socials la Generalitat està anul·lant desenes de carnets de famílies nombroses a pares divorciats. Alguns s’ho troben quan gestionen el divorci i d’altres quan han de renovar el títol.

“Castiguen als divorciats”

Els afectats, especialment aquells que tenen custodia compartida, parlen de discriminació, perquè tots dos assumeixen les despeses de la criança però han d'alternar qui es queda els beneficis que inclou el títol de família nombrosa: la desgravació a l’IRPF, rebaixes a l’IBI a alguns municipis i descomptes en el serveis essencials d’aigua, llum o transport.

Segons dades de l’IDESCAT, des de 2010 a Catalunya s'han divorciat més de 7300 parelles que tenen tres o més fills. I la tendència dels darrers anys va cap a l'equilibri en el repartiment de la custodia. De tots els divorcis fets al 2019 en què s'havia de decidir qui es quedava la custodia, en 4404 casos la parella va optar per la custodia compartida, enfront 3405 casos en què se la va quedar la mare i 281 en que la tutela legal dels menors va ser per al pare o algun altre familiar.

La vicepresidència segona del govern que dirigeix Pablo Iglesias ha començat a treballar en una nova llei de diversitat familiar que entre d’altres objectius, ha de resoldre aquests casos. Però la previsió més optimista diu que fins a finals de2021 o primers de 2022 no tindran un primer esborrany per presentar-lo al Congrés dels diputats. L’objectiu en tot cas és que la llei, que vol reconèixer les diferents tipologies de famílies existents, s’aprovi aquesta legislatura.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00