La LlavorLa Llavor
Gastro
La Llavor

Educació i informació contra la baixada del consum de peix fresc

El segell "Crianza de nuestros Mares" que busca defensar els productors espanyols de llobarros, orades i corbines assegura que la pandèmia ha accentuat la caiguda del consum de peix fresc en les llars espanyoles

La llavor (30/01/2021)

La llavor (30/01/2021)

29:57

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1611989981175/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

Javier Ojeda és el gerent d'APROMAR, l'associació nacional d'aqüicultura d'Espanya, en La Llavor ha donat compte de les dades d'una enquesta que han encarregat i que reflecteix com la crisi ha provocat l'enfonsament en la freqüència de consum a casa de peix fresc. A penes 1,7 vegades per setmana de mitjana. En el cas valencià estem per damunt de la mitjana però, tot i això, la crisi derivada de la pandèmia s'està deixant notar.

Ojeda no parla de preu i afirma que és un fenomen que els afecta no només a ells, sinó que afecta a tots els productes de la mar encara que APROMAR reconeix que el nivell socioeconòmic afecta i molt: a major nivell socioeconòmic, major consum de peix fresc i a l'inrevés.

Però, no obstant això, explica Ojeda, des de fa més de deu anys el consum de peix fresc a casa va en caiguda lliure. La pandèmia només n'ha accelerat el procés. Considera que per a revertir aquesta situació el camí està en l'educació. Altres països eduquen en nutrició.

Perquè el seu principal enemic, asseguren, són missatges confusos i fins i tot falsos que posen altres productes al nivell del peix fresc i que ells no han sabut combatre. Per això, entre altres coses, han creat eixe segell de qualitat que busca ensenyar al consumidor que el peix criat ací és molt més fresc que el que arriba de fora d'Espanya.

La batalla està, segons Ojeda, en la comunicació. I no tant en la possibilitat de recórrer a sistemes de comercialització com els que està posant en marxa el camp recorrent a la cadena curta, a la venda directa al consumidor. Explica que podria ser una via complementària sols en alguns casos per com és de complicat mantindre en condicions el peix fresc. Lamenta Ojeda també el tancament del canal Horeca, el de l'hostaleria i la restauració, que ve a agreujar la seua ja delicada situació.

Rebost i vi

Al Rebost ens atrevim amb la reposteria i prepararem un 'braç de gitano de moka'. I coneixerem el vi 'Lluvia' de la mà de Mauela Romeralo.

REBOST

BRAÇ DE GITANO DE MOCA

Braç de gitano de moca / Santiago Hernández

Què vos sembla si endolcim una miqueta la vida? Amb la que està caient he preferit preparar un dolç tradicional i així evadir-me per un moment de tota aquesta situació. La cuina relaxa i és un refugi on poder trencar amb la rutina.

Aquesta setmana vos porte un braç de gitano farcit i cobert de moca. Els braços de gitano són molt típics i s'elaboren amb infinitat de farciments, tant dolços com salats.

La seua elaboració consta d'una plantilla de bescuit i el seu corresponent farcit, encara que la seua elaboració té la seua cosa, però amb un poc de paciència i practicant segur que vos ix millor que a mi. En el meu cas, he de practicar una miqueta més, ho admet, encara que el resultat, segons diuen a casa els meus fills, és excel·lent.

Si vos abelleix, el preparem junts. Anem allà.

Per a preparar la plantilla:

180 g de farina

180 g de sucre

6 ous L

Per a banyar la plantilla:

Mig got de café

Una mica d'aigua

2 c/c de sucre

Per a preparar la moca:

Mig got de café

Sucre

250 g de mantega

Anem allà.

En primer lloc hem de preparar la plantilla. Per a això, separem les clares dels rovells i les reservem. Alçarem les clares a punt de neu amb una batedora de varetes amb una mica del sucre.

Una vegada estiguen al punt hi afegim una a una els rovells els hi anem integrant. Seguidament farem el mateix amb el sucre restant i finalment amb la farina.

Una vegada tinguem la massa preparada l'abocarem sobre una safata de forn (30×35 cm aprox.) amb paper sulfuritzat. La massa no ha de tindre més d'un centímetre de grossària. La fiquem al forn a 180 °C durant uns 20-25 minuts. Ha de quedar tendra. Deixem que es refrede i la reservem.

Mentre es refreda anem preparant la moca. Fem una cafetera mitjana de café. Tingues en compte que hem de tindre més o menys un got de café (300 ml aprox.). Posarem mig got de café calent en un got. Hi afegirem sucre fins que puge el nivell del café fins dalt. Eixa serà la quantitat de sucre que necessita. Removem i deixem que es dissolga.

La mantega ha d'estar a temperatura ambient. Seguidament, agafem un bol on la introduirem i li anem afegint a poc a poc el café (a temperatura ambient). Amb ajuda de la batedora mesclem i removem fins que s'integre i es forme la moca.

Ara tan sols ens queda humitejar la plantilla amb l'ajuda d'un pinzell de silicona o similar. Agafem mig got de café i hi afegim una mica d'aigua per a rebaixar-lo. L'hi afegim dos cullerades de sucre i dissolem. Amb aquesta dissolució banyarem la plantilla de manera generosa per la part superior, però compte!, sense passar-se. Untem de moca una fina capa per la part superior de manera homogènia.

Ara anem a la part més delicada. Enrotllarem la plantilla. Intentem que estiga el més enrotllada possible des del principi i amb cura que no es trenque. A mesura que l'anem enrotllant, l'anem banyant amb la dissolució que teníem preparada per la part contrària. I així, a poc a poc fins que acabem d'enrotllar la plantilla i de banyar-la. La deixarem sobre la safata en què la servirem, i amb la moka restant la decorarem.

Primer li donem una passada amb l'ajuda d'una espàtula de cuina i si tenim alguna mànega pastissera la decorem al gust. Si no en tenim, no passa res. Amb l'ajuda d'una forqueta podem decorar-lo ratllant el braç de gitano com més ens agrade.

I això és tot. Tingueu paciència si no vos ix a la primera. Cal anar perfeccionant la tècnica. Però segur que vos eixirà deliciós.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/brazo-de-gitano-de-moka/

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00