Miércoles, 29 de Septiembre de 2021

Otras localidades

L'algoritme de la biblioteca

Les biblioteques públiques estan desenvolupant un recomanador de llibres virtual. Una eina que serà capaç de predir els gustos dels usuaris i proposar-los noves lectures.

--

-- / Getty Images

Com fan les plataformes d’streaming quan envien recomanacions personalitzades de música o sèries als seus abonats, les biblioteques volen ajudar als lectors a navegar per un catàleg enorme, de gairebé 15 milions de documents. A partir d’una hipòtesi: "usuaris similars llegiran obres similars”, diu Josep Vives, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat.

Amb el Centre de Tecnologies de la Generalitat treballen en una algoritme que definirà els gustos literaris creuant les dades dels arxius de préstec de perfils semblants. A partir d'aquí, l'usuari rebrà en un futur una llista de suggeriments al seu espai personal del web.

“Tot això està gestionat mitjançant una lògica matemàtica. Òbviament la literatura, i la creació en general, no està sotmesa només a aquesta lògica, hi ha altres aspectes que hi participen”, puntualitza Vives.

A més del recomanador virtual, aquesta eina informàtica basada en el big data tindrà moltes més utilitats: des de preveure l'aforament d'una biblioteca en un dia concret fins a l'impacte d'un autor en les reserves.

L’any abans de la pandèmia, les biblioteques públiques van rebre més de 25 milions de visites i van fer més de 13 milions de préstecs.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?