Miércoles, 03 de Marzo de 2021

Otras localidades

Un test de 33 punts per fer aflorar la violència masclista a Barcelona

Els agents de la Guàrdia Urbana han de valorar si veuen l'home desafiant, la dona espantada, els fills bruts, el domicili desordenat i parlar amb els veïns per intentar esbrinar si hi pot haver maltractaments quan acudeixen a una alerta on la parella ho nega

La Guàrdia Urbana de Barcelona incorpora un test per detectar violència masclista soterrada

La Guàrdia Urbana de Barcelona incorpora un test per detectar violència masclista soterrada / Ajuntament de Barcelona

La Guàrdia Urbana de Barcelona incorpora un test per detectar violència masclista soterrada. Els agents han d'observar i prendre nota de la situació amb què es troben la dona i la seva parella quan reben una alerta per possibles maltractaments. Han de preguntar als veïns per altres episodis, comprovar si ella té ferides antigues o manca d'higiene i si l'home es mostra desafiant o extremadament dòcil, entre altres indicadors.

Des del març ja han trobat 35 possibles casos al districte de Sant Martí, on va començar la prova pilot. El pròxim pas és estendre aquest pla per tots els districtes de Barcelona i de fet, els agents ja reben formació sobre aquest nou sistema. El projecte, que es coordina des de les Regidories de Feminismes i Seguretat, vol anar més enllà i gratar en algunes situacions on la víctima no pot o no sap demanar ajut. Casos en què els agents arriben al domicili alertats per possibles maltractaments i la parella ho nega segons ha explicat a SER Catalunya la sotsinspectora de la GUB a Sant Martí i responsable del pla pilot, Gemma Alonso: "Anem a mirar si la dona estàs vivint una situació de maltractaments que ha normalitzat, una relació que ja viu com una cosa normal".

El consistori recorda que de les 45 dones assassinades l'any passat a Espanya, 38 no havien presentat cap denúncia i a Catalunya només 1 de les 8 víctimes havia recorregut a la justícia.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

Tots els agents tenen una graella amb 33 indicadors on es valora si hi ha antecedents d'altres alertes o denúncies, què diuen els veïns, l'aspecte i actituds de la víctima i del presumpte agressor, estat de l'habitatge o si hi ha menors d'edat i quina és la seva situació. "Es té coneixement que s'hagin produït incidents anteriors en el mateix domicili, consten antecedents policials relacionats amb la Violència de gènere o domèstica de les persones implicades, si els veïns relaten discussions i cops habituals, descriuen que l'home té un rol dominant que no deixa que ella parli o altres conductes que la coartin, manifesten que ella no surt gairebé de casa, que no parla amb ningú...", són alguns dels indicadors que els agents han de tenir en compte a l'hora de fer diligències informatives. També s'han de fixar en la dona: "Presenta seqüeles de lesions físiques anteriors als fets (restes de blau, cabestrell...), està embarassada, justificació estranya de les seqüeles de lesions que presenta: en treu importància o es nega a explicar l'origen d'aquestes, profunda desvaloració de sí mateixa: desànim o culpabilitat/resignació, no té contacte amb familiars o amics, si la parella és present es denota temor en les respostes, busca l'aprovació de l'home al parlar, la comunicació és difícil i evita la mirada".

Els aspectes que els agents han de valorar sobre l'home són: "demana estar present en tota l'entrevista i no la vol deixar sola amb nosaltres, controla tot el que diu la dona fins al punt de contestar sempre ell o la interromp, para de forma autoritaris a la dona, davant nostre es mostra nerviós i fins i tot hostil amb ella, té una actitud de menyspreu envers la dona, es mostra desafiant, o la seva actitud és extremadament dòcil o cooperant". La graella d'indicadors també ofereix pistes als agents sobre com han de valorar l'estat del pis "si hi ha danys, desordre, objectes o vidres trencats" i sobre els menors "si presenten seqüeles de lesions físiques anteriors, falta d'higiene severa, roba inadequada per a les condicions climàtiques, està sempre en actitud d'alerta o incontinència fruit d'una possible por".

Amb aquests resultats, els agents de la Urbana han de fer diligències informatives, un escrit, que després arriba a una comissió de seguiment on hi ha serveis socials, l'àrea de prevenció, feminismes, seguretat amb la GUB i també Mossos, que es reuneix cada 15 dies, i s'analitza el risc real de la dona. A partir d'aquí, el SARA, el Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida es posa en contacte amb la possible víctima per començar a fer un seguiment del seu cas.

Alguns agents han mostrat recels sobre aquest projecte ja que consideren que es criminalitza l'home i es vulnera la seva presumpció d'innocència i el seu dret a la intimitat i a l'honor perquè les diligències informatives que fan els agents es pengen al Sistema d'Informació Policial (SIP) convertint-lo en un sospitós de maltractaments.

La sotsinspectora Alonso ho nega. Recorda que la llei catalana 5/2018 permet una recopilació de dades que es tracten de forma confidencial a nivell intern. I afegeix que no es tracta de criminalitzar l'home perquè a la comissió de seguiment no se centren en l'home: "No es criminalitza ningú, el que es fa és una detecció de casos i una valoració del risc, no posem noms i cognoms als agressors, el que treballem és la víctima i només si detectem casos penals llavors sí que es procedeix de manera directa amb l'agressor".

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

Si els agents arriben al pis i troben indicis de maltractament flagrant han d'actuar segons preveu la llei de violencia masclista i el Codi Penal. Però en els casos on només hi ha sospites, si després d'una atenció especialitzada dels serveis socials, la dona decideix denunciar aleshores el cas passa a mans de l'Oficina d'Atenció a la Víctima de violència masclista dels Mossos perquè informin a Fiscalia i facin els passos habituals en aquestes situacions.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?