Sociedad

Els Mossos asseguren que només queden cinc narcopisos a Ciutat Vella

El fenomen d'aquests habitatge ocupats destinats a la venda i consum de drogues s'ha reduït "a la mínima expressió" segons la policia després d'una feina intensa de denúncia i actuacions

Els Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona han desmantellat més de 330 pisos des del 2017 segons dades policials

Pancarta penajda pels veïns del carrer Princep de Viana el 18 de gener de 2020ACN

Barcelona

El fenomen dels narcopisos a Ciutat Vella a Barcelona ha desaparegut segons els Mossos, que actualment fan el seguiment de només 5 habitatges on es ven i es consumeix droga. La policia assegura que des del 2017 han desmantellat més de 330 narcopisos, la majoria al Raval. Reconeixen que quan els propietaris són grans tenidors les gestions s'allarguen i es compliquen, com en el cas del bloc de Princep de Viana desallotjat sencer aquesta setmana i que pertany al fons voltor Cerberus.

Dos anys ha trigat l'administració per poder desallotjar el conflictiu bloc de Príncep de Viana 14, que des del 2018 acumulava més de 60 intervencions policials: per agressions sexuals a homes i dones, tràfic de drogues, furts, atemptat a agents de l’autoritat,robatoris, una mort per sobredosi. Era un cau de delinqüents. "Era el refugi on s'amagaven persones que havien comès petits delictes i també hi vivien traficants que havíem detingut i altres persones sense recursos que puntualment hi dormien", explica l'intendent Rafa Tello, responsable dels Mossos a Ciutat Vella. A l’interior la Guàrdia Urbana hi va trobar 43 persones, dues de les quals tenien una ordre pendent d’entrada a presó i també un menor d’edat. L’Ajuntament va poder buidar l’edifici a partir d’un informe de Bombers de Barcelona on alertaven sobre la falta total de salubritat del bloc i determinaven que era inhabitable.

L’intendent Tello té al cap el mapa de pisos problemàtics de Ciutat Vella, especialment del Raval. Assegura que actualment els narcopisos es poden comptar amb els dits d'una mà: "Estem fent seguiment a entre 4 i 5 pisos on sabem que es ven droga a petita escala i on també es pot consumir". Els Mossos creuen que s'ha superat aquell fenomen tan preocupant que va posar en alerta els veïns, la policia, l'Ajuntament i els mitjans de comunicació quan desenes de pisos van ser ocupats per un organitzacions criminals dedicades al tràfic drogues que oferien als tòxicamans l'opció de punxar-se al mateix lloc on obtenien la droga, en espais insalubres i perillosos. "Qui digui que els narcopisos segueixen és que vol fer sensacionalisme perquè això ara mateix no és cert. A banda, que és un discurs que degrada la imatge de Ciutat Vella", remarca l'intendent Tello.

Des del 2017, quan es va detectar el problema dels narcopisos, els Mossos i la Guàrdia Urbana han desmantellat més de 330 pisos i els han retornat als seus propietaris segons dades policials: 2017 (46), 2018 (109), 2019 (80) i 2020 (96). S'han fet també tres macrooperatius: Bacar, Suricat i Coliseu i han desarticulat diverses organitzacions criminals d'origen dominicà i paquistanès que segons els investigadors controlova part del tràfic en aquests pisos ocupats.

S'ha reduït dràsticament el nombre d'habitatges on es venia i consumia cocaïna, heroïna, èxtasi... però el tràfic de drogues segueix ocult en els pisos del Raval, especialment, però també al Gòtic i a la Barceloneta. L'intendent Tello reconeix que actualment tenen sota seguiment 25 pisos on se sospita que s'hi venen substàncies estupefaents. "Treballem colze a colze amb la Guàrdia Urbana per obtenir indicis que ens permetin anar al jutge i demanar una entrada i escorcoll". Això requereix temps i recursos.

Un altre dels grans problemes amb els qual es topa a la policia a l'hora d'actuar amb contundència és quan els pisos són propietat de grans tenidors que "no tenen la urgència ni la necessitat per desallotjar i llavor això alenteix el treball", reconeix Tello. Amb els particulars la gestió de les denúncies i la voluntat que tenen per resoldre el problema és molt més elevada.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00