La LlavorLa Llavor
Gastro
La Llavor

Tires de comptar al costat de mercats, competència deslleial?

El projecte municipal aprovat el dijous passat ha provocat suspicàcies entre venedors consolidats que critiquen que es donen avantatges als mercats de nova creació

Valencia

"La tira de comptar és on acudeixen els xicotets agricultors de la zona per a vendre el que van produint", ho explica Merxe que al costat d'Aurelio, el seu marit, estan al capdavant de la fruiteria i verduleria que sobreviu en el Mercat de Colón amagada en el soterrani. Ells veuen amb temor i amb ràbia els mercats de venda directa de l'agricultor al consumidor.

"Nosaltres ni tan sols paguem com en un mercat municipal, paguem com a galeria comercial" i els venedors de les tires de comptar no pagaran ni des de lluny el mateix. És més, seran al carrer, en superfície, entre altres ubicacions també al costat del Mercat de Colón, en cap de setmana que és quan la gent ix més.

Aurelio explica que ell és també agricultor però que compleix amb unes obligacions que no tindran els nous. I afig que havent parades en venda en els mercats municipals i fins i tot vacants en la tira de comptar de Mercavalència s'aposte per un model que genera recels i competència deslleial entre agricultors. Merxe afig que l'única cosa que demanen són les mateixes regles del joc per a tots.

En La Llavor, Merxe i Aurelio han explicat que a les tres i mitja estan en peu cada dia. Acudeixen a Mercavalència, a la tira de comptar. Més tard, a la seua parada, la paren, i Merxe, a vendre durant l'horari comercial. Després arriba el moment de repartir als clients que compren per Internet. Aurelio, mentrestant, treballa en el camp. A les deu de la nit paren i tornen a començar.

Mertxe parla amb Quique Lencina, al fons Aurelio aten / Cadena SER

La queixa de Merxe i Aurelio és també la d'altres venedors del que queda del Mercat de Colón que fins i tot assenyalen amb el dit a la vicealcaldessa Sandra Gómez i li demanen que, com a presidenta d'AUMSA (entitat de la qual ells depenen) i com a responsable municipal, busque una fórmula justa. José Manuel Manglano també té parada en el Mercat de Colón i demana àrnica a Gómez.

REBOST

PANOU. PREPARANT LA SETMANA SANTA

Panou / Santiago Hernández

Ja vos dic jo que no és impossible fer un panou en condicions. Estic més que satisfet del resultat, però he d'admetre que requereix tindre una miqueta de paciència i cal ser perseverant. Si a la primera no ix com espereu, no vos preocupeu. A la pròxima. Així doncs, a les portes de la Setmana Santa i plagats de restriccions, vos propose una recepta per a realitzar en família durant aquestes dates. Ànim.

Respecte als ingredients i les quantitats, he pogut veure moltes variacions d'una recepta a una altra. També he de dir que segons la zona geogràfica, un mateix dolç té diferents matisos. Per exemple, al meu poble no se li sol posar ratlladura de cítrics, ni canyella, però no obstant això, a pocs quilòmetres d'ací és habitual que porte aquests ingredients. Fins i tot, si feu un tast de panous dels forns de la zona, podreu comprovar les diferències que hi ha entre els uns i els altres en la cocció, en la decoració i, en definitiva, en la textura i sabor de cadascun d'ells. És meravellós.

Si vos sembla, vos explique com l'he preparat jo.

INGREDIENTS

2 ous mitjans

300 g de farina de força

60 ml de llet

60 g de sucre

85 ml d'oli d'oliva suau

13 g de llevat fresc

Sucre per a empolvorar per damunt

1 ou per a pintar el panou

Ratlladura de taronja i/o llima (opcional)

Canyella (opcional)

ELABORACIÓ

En primer lloc desfarem el llevat amb la llet tèbia. Mentrestant, en un bol afegim la resta d'ingredients a excepció de la farina. Mesclem bé.

Afegim la llet amb el llevat i a poc a poc hi anem afegint la farina. Jo he utilitzat una batedora de pastar fins que ha agafat una certa consistència, ja que la massa queda bastant enganxosa.

Quan l'hàgem afegida, la traiem del bol i amb l'ajuda d'una espàtula, i amb una miqueta de farina sobre la placa de cocció, anem pastant fins que agafe elasticitat i no es pegue a les mans. Aquest procés pot ocupar uns quinze minuts perfectament. Així que no tingueu pressa, que a poc a poc ho aconseguirem.

Acabem de pastar amb una mica d'oli a les mans i la introduïm en un bol. Tapem i deixem reposar entre dos i tres hores en un lloc càlid fins que doble el seu volum.

Passat aquest temps, traiem la massa del bol, i la posem sobre la safata del forn amb paper sulfuritzat i damunt d'una oblea. Li donem la forma que volem sense por en toquejar i la tapem amb un drap durant un parell d'hores aproximadament fins que doble de nou el seu volum.

Precalfem el forn a 180 °C i una vegada llest pintem el panou amb l'ou batut. Empolvorem amb sucre i introduirem en el forn al voltant de 20-25 minuts. Deixem que es tempere, i llest per a compartir aquesta Setmana Santa.

El resultat és espectacular.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/panquemao-preparando-la-semana-santa/ 

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00