Sociedad

D'escombriaire a lladre de llibres

És la història d'un veí de L'Hospitalet que es dedica a robar en llibreries. Fas tres setmanes el van enxampar en una botiga de la Barceloneta vestit amb un jaqueta plena de butxaques interiors per amagar-hi els exemplars

Llibres oberts en una llibreria / SER Catalunya

Barcelona

Hi ha lladres de tot i per tot. També de llibres, que en alguns casos acaben en parades de llibres de segona mà malgrat ser nous de trinca. Un especialista en la matèria ha fet anar de corcoll diversos llibreters de la Barceloneta en les últimes setmanes segons ha destapat el programa Espècies Protegides de SER Catalunya. El lladre de llibres és un veí de L'Hospitalet de Llobregat de 47 anys, Tomás B., que segons el seu currículum a Infojobs ha treballat des de cambrer en un restaurant, passant per escombriaire de l'Ajuntament de la seva ciutat. És conegut per la policia, amb 8 antecedents per furts, entre detencions i diligències obertes.

La seva especialitat és la literatura. "No aixecava sospites perquè comprava un llibre i un cop te l'havia pagat, et demanava que l'emboliquessis per regal mentre ell seguia mirant altres llibres. I què fas tu? doncs te n'oblides i el deixes fer i què feia ell mentrestant? doncs dins de la jaqueta amb butxaques s'hi anava posant tot de llibres que considerava oportú", explica Xavier Noya, llibreter de La Garba. Se sent molt decebut amb aquest individu. "Era un home ben normal, ben vestit, no vaig pensar mai que estigués robant". Noia calcula que es va endur uns 400 euros en llibres de La Garba "especialment exemplars cars amb fotografies de Barcelona, que tenen edicions molt acurades i més valor. N'he trobat a faltar uns quants", explica. El problema és provar que els va robar aquest individu.

Va estar actuant durant setmanes en diverses llibreries de la Barceloneta fins que tres llibreters, Xavier Noya, de La Garba i dos de la Fahrenheit 451, situades al mateix barri i a poca distància, van coincidir en un grup de Whatsapp i van adonar-se que eren víctimes del mateix individu. El 3 de març, el lladre hi va tornar, amb la calma de sempre, ben vestit i amb un diari sota el braç.  Aquell dia, el propietari de la Fahrenheit li va cobrar de cop els 500 euros en llibres que li havia estat robant. "Quan se'n van adonar, em va preguntar què havia passat, li vaig explicar el que havia estat fent i li vaig dir que si no hi estava d'acord que truqués a la policia".

Qui va alertar als Mossos va ser el llibreter per denunciar-lo. Va trucar al 112 però una patrulla de la Guàrdia Urbana ja era a la zona per casualitat i el va interceptar abans que marxés:  "Li van treure 7 llibres dels pantalons, i d'unes butxaques que portava especials en una armilla dins de la jaqueta que tenia el folre obert", ha explicat al programa Espècies Protegides de SER Catalunya. La seva companya afegeix: "Quan li van començar a treure els llibres vam flipar perquè l'havíem estat vigilant. És molt, molt professional".

La parella de llibreters ha apuntat en el mateix programa un possible destí hipotètic dels llibres robats: "És estrany perquè al mercat de Sant Antoni de Barcelona s'hi poden trobar llibres molt nous i hi hauria d'haver una mica més de consciència perquè la majoria dels exemplars nous són quasi tots robats", apunta la llibretera de la Fahrenheit 451.

El sector reclama més controls en aquests mercats de vell. "Seria interessant que de la mateixa manera que nosaltres fem bé la feina doncs que en fires i mercats de llibres de segona mà tot el llibre sigui de segona mà o de vell i els llibres nous haurien de tenir tots un albarà d'una distribuïdora", reivindica Noya. I el llibreter Fahrenheit 541 afegeix que no tenen res en contra d'aquests mercats; "una cosa és anar a un mercat de segona mà i comprar un llibre i una altra cosa és anar allà i demanar al venedor un llibre nou, com per exemple l'últim de Cercas, i que el venedor es vegi amb la necessitat de buscar algú que el pugui aconseguir", remarca.

En els últims dies, Noya ha rebut a La Garba la visita d'agents dels Mossos de paisà que li han comunicat que estan estirant el fil d'una investigació en aquest mercat per verificar l'origen d'alguns dels exemplars que s'hi venen, i especialment a les portes de Sant Jordi.

Llibreters amb parada al Mercat de Sant Antoni han explicat a SER Catalunya que no tenen constància que s'estiguin venent llibres robats. "Normalment qui roba llibres és per autoconsum i és un personatge pràcticament desaparegut",explica Anna Figueras, que ven llibre antic i de segona mà des de fa més de 20 anys. Assegura que a ella fa molts anys que no ha patit cap robatori. Agefeix que "el preu de revenda del llibre nou no compensa el robatori". I rebla: "Pensa que al Mercat hi ha llibres que es venen per un euro". A més, recorda que per llei quan compren un llibre "s'ha de fer un rebut i fer constar el nom, adreça i DNI de la persona que el ven i aquest document serveix tant per si hi ha problemes de robatoris i també amb Hisenda".

 

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00