Lunes, 19 de Abril de 2021

Otras localidades

DIRECTO | SUPERLIGA EUROPEA DIRECTO | SUPERLIGA EUROPEA ¿Superliga o Champions? Los expertos de deportes de la SER analizan la competición

Els llibreters de vell diuen que els volums robats es venen a Internet

Els responsables del Mercat de Llibres de Sant Antoni es mostren molestos per les acusacions que els han llançat alguns llibreters assegurant que es fan encàrrecs per robar exemplars o que a les parades s'hi venen volums sostrets

Llibres oberts a una llibreria

Llibres oberts a una llibreria / Cadena SER

Els llibreters del Mercat de Sant Antoni de Barcelona neguen les dures acusacions que dilluns els van llançar alguns botiguers de llibres nous a través de SER Catalunya dient que hi ha encàrrecs de robatoris d'exemplars per revendre'ls a les seves parades. Asseguren que ells són les primeres víctimes de sostraccions i el president de l'Associació de Llibreters de Vell diu que els exemplars acaben a Internet en portals de compravenda de productes diversos, com Wallapop. Després d'una onada de robatoris protagonitzats per un lladre, conegut de la policia i dels llibreters, alguns d'ells van apuntar que el possible destí d'aquests exemplars era el Mercat de Sant Antoni.

La presidenta del Mercat Dominical de Sant Antoni, que agrupa unes 75 parades, Fuensanta Garcia, assegura que els llibres que tenen semi nous "provenen de donacions de crítics literaris que es desfan de novetats que els arriben o persones que estan buidant la seva biblioteca particular perquè volen incorporar nous llibres però igualment es consideren llibres de segona mà". A més, afegeix que "lamenta els robatoris" i que ells també en pateixen "més sovint del que voldrien". Insisteix que "no tenen constància" que arribi material robat al mercat i que els paradistes "són persones professionals que s'estimen l'ofici".

Els llibreters expliquen que tenen controls molt estrictes i que ells també són víctimes de robatoris, especialment de llibres vells, pel seu valor històric. Són conscients que hi poden haver encàrrecs per robar però ho atribueixen a particulars, que res tenen a veure amb el mercat, i que després ho col·loquen a Internet: "On acaben aquests llibres? Al Wallapop, a Todo Colección, a aquests llocs. I qui ho roba ho ven ell mateix o ja ho té venut a una persona privada que li comprarà a meitat de preu", explica el president del Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya, Marçal Font. I remarca de forma contundent: "De cap de les maneres, un llibreter de vell o un paradista de Sant Antoni li surt a compte fer aquesta jugada tan absurda per guanyar dos euros. És així de clar". Afegeix que amb els llibres passa "com amb els cotxes", que perden valor un cop surten de la llibreria i van al mercat de segona mà.

I s'ha mostrat dolgut amb les acusacions "infundades" que els han llançat alguns llibreters que Font atribueix "a què són nous a Barcelona" i parlen des del desconeixement. I recorda que quan compren un lot de llibres han de demanar DNI i dades dels venedors. "Som dels sectors més controlats pels llibres antics que venem i pretendre que nosaltres ens jugaríem reputació i negoci, inclús anys de llibertat, per un llibre per guanyar-hi com a màxim 3 euros és absolutament inversemblant i ridícul".

Els llibreters asseguren que els Mossos els han comunicat que no tenen cap investigació oberta a nivell local a l'Eixample centrada en el Mercat de Sant Antoni. Malgrat això, el llibreter de La Garba va explicar a SER Catalunya que dos mossos de paisà havien passat per la seva botiga i li havien explicat que estan estirant el fil a la zona.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?