La LlavorLa Llavor
Gastro
La Llavor

Es pot viure del camp si ens volem i respectem més

Dos iniciatives demostren que és possible una agricultura rendible i justa si es respecta el productor i si es valora el producte

La llavor (17/04/2021)

La llavor (17/04/2021)

30:02

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1618639789038/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

"Qui és el cap?" És la pregunta a la qual respon Ana Estrada, coordinadora d'una campanya que porta eixe nom i que busca que siga el consumidor, des del coneixement de quant costa produir un determinat producte, qui fixe un preu just que permeta a l'agricultor garantir-se uns guanys.

Ho han fet amb oli, amb llet... ho estan fent ara amb els cítrics que viuen permanentment amb l'amenaça de les crisis de preus. Que veuen com els mateixos distribuïdors que omplin els lineals de fruites de senyeres venen a preus molt per davall del cost de producció obligant als agricultors a malviure.

"Falta educació", diu Ana Estrada. Falta que el consumidor sàpia quant costa produir alguna cosa. En temps i en diners. Això fa la campanya a través del seu web. Ho explica i després ho sotmet als consumidors que són els qui fixen un preu just. Preu que a més es manté en el temps, uns tres anys.

I en el mercat ja hi ha productes que respecten eixos principis i que permeten als agricultors fer projectes de futur i no, com està ocorrent ací, que hagen d'abandonar els cultius perquè costa diners mantindre'ls actius.

La Pericana de Muro i com voler-nos més

Mentrestant, des de Muro, arriba la segona iniciativa que se centra, precisament, a posar en valor el que és nostre. Miguel Ángel Rebagliato està al capdavant de "lapericanademuro.es". Amb productes de la terra ha posat en el mercat productes tan típics i tradicionals com la pericana, l'aspencat... així fins a huit.

Explica Reblagliato que un dels grans problemes de la Comunitat Valenciana és que "ens volem poc". Que tendim a donar més valor al que ve de fora i que això ens provoca una resignació que va en la nostra contra. Demanda que ens vulguem més, que defensem més el nostre, perquè si nosaltres no ho valorem, aquell que vinga de fora tampoc ho farà.

"És possible viure del camp, sí", diu Rebagliato, si el respectem.

REBOST

SALMÓ MARINAT. UNA INFINITAT DE POSSIBILITATS

Salmó marinat / Santiago Hernández

Amb el salmó marinat o com normalment el consumim (fumat), podem preparar moltes receptes. Però si a més preparem nosaltres el salmó marinat, podrem tallar-lo al nostre gust segons la recepta que preparem. Hui vos porte la recepta de com fer el marinat i farem el tall típic del salmó per a prendre uns deliciosos canapés amb formatge crema.

INGREDIENTS

2 porcions de salmó fresc

300 g de sal grossa

100 g de sal fumada

400 g de sucre

Un ramell d'anet

La ratlladura d'una llima

ELABORACIÓ

En primer lloc hem de congelar durant 24 hores el salmó per a evitar intoxicacions. Passat aquest temps el descongelem i mentrestant anem preparant la marinada. Simplement hem de mesclar la sal i el sucre juntament amb l'anet i la ratlladura d'una llima.

En un recipient posarem part de la mescla en la base. Fiquem el salmó per la part de la pell i cobrim les dos porcions amb la resta de la marinada. Posarem un film per damunt i un pes (un tetrabrik, per exemple) perquè el marinat quede perfecte. L'introduïm al frigorífic durant unes 12 hores.

Passades les 12 hores ho traurem tot del frigorífic i netegem les dos porcions. Assequem amb paper de cuina i ja tenim el salmó llest per a tallar.

Tallarem finament el salmó i l'introduïm en un recipient on el conservarem. Li afegirem una miqueta d'oli d'oliva per a evitar que s'asseque i ja el tenim llest.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/author/unarecetaunrecuerdo/

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00