Sociedad

Els túnels de Glòries tindran un carril exclusiu per al transport públic

Les obres estan ja en la recta final, amb el 85% dels treballs executats, i es manté la previsió de posar en servei al setembre la primera de les galeries

Interior del túnel viari de la plaça de les GlòriesACN

Barcelona

La magnitud de l'obra executada sota la plaça de les Glòries s'intueix des de l'exterior, es veu quan es camina d'una punta a l'altra per dins del túnel, i s'entén quan els tècnics expliquen les diferents actuacions que s'han hagut de fer per excavar les galeries. Especialment, el reforç que s'ha realitzat en els túnels ferroviaris que estan situats per sobre o el bombeig constant d'aigua per baixar el nivell freàtic i poder treballar. Ara mateix ja estan executats el 85% dels treballs i avui l'Ajuntament ha explicat que cada un dels túnels tindrà dos carris de circulació per al vehicle privat i un exclusiu per al transport públic.

En una visita d'obres amb l'alcaldessa, Ada Colau, i els veïns, la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que en cadascun dels túnels hi haurà 3 carrils i que un d'ells estarà reservat als autobusos. Sanz ha destacat que "per primer cop un túnel incorpora un carril exclusiu per al transport públic i això és una novetat que fixa que tant a dalt com a baix hi ha ciutat del segle XXI". A l’entrada i la sortida dels túnels hi haurà també semàfors per regular el trànsit.

En nom dels veïns ha parlat Jaume Bàdenes, de l'associació del Poblenou. Diu que avui es pot anunciar que els túnels de Glories tindran una carril bus perquè els veïns ho han demanar. Bàdenes ha posat de relleu les molèsties que han patit durant anys per aquet "punt negre de la ciutat" i s'ha mostrat satisfet que finalment els túnels estiguin a punt d'acabar-se. Tot i això, Bàdenes ha volgut deixar clar que " no som forofos d'infraestructures d'aquestes, que tenen un cost molt elevat, i que, d'alguna manera, mantenen també el model de ciutat dissenyada pels vehicles". Tot i això, ha explicat Bàdenes, els túnels eren l'opció que ens garantia tenir un gran parc en superfície i “per això vam donar suport a la proposta”.

Els veïns també han demanat que es comenci a pensar en el disseny de la Gran Via en superfície entre el carrer Badajoz i la Rambla del Poblenou per convertir-la en un espai més agradable per als vianants.

L'alcaldessa, Ada Colau, ha assegurat que, acabant l'obra dels túnels "es fa un pas de gegant, es finalitza un projecte històric que ve de molts mandants enrere, i que no són només galeries, sinó habitatge públic, equipaments, espai verd, tramvia i mobilitat sostenible".

Els túnels de Glòries porten anys de retard i han costat més del que es va dir en un principi. Aquestes obres tenen un pressupost màxim previst de 192 milions d'euros. Avui tots, tècnics, polítics i veïns, es mostraven satisfets de "veure finalment la llum al final del túnel" mentre recorrien a peu les galeries.

Està previst que el primer túnel, el de sortida de la ciutat, es posi en servei al setembre. I dos mesos després, al novembre, la galeria d'entrada.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00