Sociedad | Actualidad

El boom de la marihuana dispara el mercat negre de les armes de foc

Els Mossos detecten un increment de pistoles de fogueig modificades per disparar foc real que els traficants tenen per defensar els seus cultius

Cada setmana hi ha entre un i dos narcoassalts per cànnabis segons la policia

Una planta de marihuana / Cadena SER

Más información

Barcelona

Els Mossos d'Esquadra han detectat un preocupant increment de pistoles en mans de traficants de marihuana, que fan servir per defensar-se del robatori de plantacions. Són armes de fogueig, que compren per Internet, i que modifiquen per disparar foc real i que arriben des d'Eslovènia. "Cada setmana hi ha entre un i dos narcoassalts a Catalunya que acaben amb tirotejos o ferits per arma blanca", ha confirmat el cap de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC), Ramon Chacón.

Aconseguir una arma al mercat negre costava, fa uns anys, entre 6.000 i 10.000 euros però amb l'explosió del cultiu de marihuana en corren tantes que actualment és possible comprar-ne per entre 600 i 1.000 euros, segons explica el responsable de moltes investigacions de la DIC on s'intervenen aquestes armes. Darrerament, han començat a detectar-ne més de fogueig, que es poden adquirir legalment, però que especialistes modifiquen per poder disparar bales reals: "Hi ha de tot però sí que hem trobat organitzacions que fan servir aquestes pistoles i amb una modificació poden arribar a disparar projectils de 9 mil·límetres. Són les que ens venen des d'Eslovènia", detalla l'Intendent Chacón.

I això es nota també al carrer, on ja comença a ser difícil trobar-ne perquè van més buscades que mai, com assegura l'Antonio, un lladre de la Mina que coneix bé aquest negoci de compravenda d'armes: "Tothom que té una plantació en té una i com que ara hi ha tot el rotllo aquest del Covid doncs les fronteres estan tancades i no entren i les poques que hi ha per aquí estan molt sol·licitades". Amb tot, ens n'ofereix una i assegura que "ens pot fer preu".  A la Mina costa trobar-hi armes, segons fonts policials, perquè se n'hi han intervingut moltes en diferents operatius; en els casos Prime, Veta i Sirius.

Fa uns anys, les armes estaven, sobretot, en mans de lladres i alguns traficants de cocaïna. Però l'increment de narcoassalts de marihuana, que estan a l'ordre del dia, ha portat a molts productors a armar-se per defensar els seus cultius: "És una lluita contra el que t'està assaltant, si és a cops doncs a cops, però si l'assaltant et ve amb armes blanques t'hauràs de defensar així però si porta una arma de foc doncs t'hauràs de defensar amb una arma de foc i això és el que està generant la violència i els homicidis i tirotejos cada dos per tres", explica el cap de la DIC. Remarca, i és rellevant, que "això és una punta de l'iceberg de la violència associada a la marihuana que ens podem arribar a trobar".

Les víctimes dels narcoassalts o vuelcos,en l'argot delinqüencial, no acostumen a denunciar perquè s'exposen a què la policia els detinguin per tràfic de cànnabis. Per això, opten per armar-se. Cada any hi ha mitja dotzena d'homicidis a Catalunya relacionats amb la marihuana, l'últim en una plantació a Rubí, on el mort va ser un dels lladres que anaven a robar la droga amb tres homes més. Va rebre una punyalada al pit.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00