Miércoles, 22 de Septiembre de 2021

Otras localidades

Els Mossos temen una lluita violenta pel control del cultiu de marihuana

Les organitzacions conviuen i fins i tot cooperen però la policia preveu que en el termini de 5 anys hi pot haver organitzacions criminals que vulguin imposar les regles

Un dels riscos és que el preu de la marihuana col·lapsi i comencin els enfrontaments per la producció

Un mosso retira marihuana d’una casa al Maresme on un grup criminal suec hi cultivava aquesta droga.

Un mosso retira marihuana d’una casa al Maresme on un grup criminal suec hi cultivava aquesta droga. / Mossos d'Esquadra

La guerra pel control del cultiu de marihuana és un dels perills greus que s'apunta en un horitzó de 5 anys segons les previsions dels Mossos, que es mostren molt preocupats per la implantació de grups criminals organitzats a Catalunya. Els conflictes actuals són entre grups que es roben la droga però la policia augura que hi acabarà havent una lluita pel territori i pel control de la producció.

Els responsables d'investigació dels Mossos porten mesos alertant sobre els perills del cultiu de marihuana a Catalunya, que s'ha convertit en l'horta d'Europa pel volum i la quantitat de grups que s'hi dediquen. Actualment ja estan plenament implantats: primer compraven la droga a distància des d'altres països, van venir i van veure que era fàcil ocupar naus i pisos i cultivar-la aquí i guanyar-hi més, s'han assentat i han començat a blanquejar els elevats beneficis del negoci. "La implantació real és quan comencen a comprar propietats i blanquejar els diners, i aleshores ja estan assentats a Catalunya i tenen molt poder i intenten subornar policies, notaris, entrar en l'economia formal i és el gran risc que té el crim organitzat", explica el cap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos, Ramon Chacón en una conversa amb SER Catalunya.

De moment, tothom va fent el seu negoci i té la seva parcel·la però els Mossos creuen que hi acabarà havent organitzacions criminals que imposaran les seves regles i marcaran qui mana.

"Nosaltres ara veiem que el mercat encara va creixent, la demanda creix, tothom produeix, la lluita que hi ha és per robar-la perquè té uns elevats preus", explica Chacón. Però alerta que "en 5 anys el valor de la marihuana pot col·lapsar i que llavors hi hagi un control del mercat, dels fluxos de la marihuana, un control de la producció. Ara és un mosaic. Hi ha petits i grans elaboradors però ningú els controla però podria passar que algú del crim organitzat es volgués apropiar del control", detalla aquest policia. I afegeix que es pot desencadenar una guerra entre traficants en què "no deixin obrir noves plantacions, que cremin o robin les de la competència, o les desmuntin. Això, de moment, no està passant. Però podria passar".

Un dels indicadors, precisament, que les organitzacions criminals ja estan implantades, com explica el cap de la DIC, és que blanquegen els grans beneficis de obtenen del cultiu i tràfic de marihuana, normalment cap a d'altres països del nord, on aquesta droga es paga 3 i 4 vegades més que aquí. Hi ha una gran varietat de mètodes i cada cop inverteixen més en criptomoneda "perquè no té el control del diner normal". L'intendent Chacón afegeix que el ventall és molt ampli i que l'objectiu és debilitar aquestes organitzacions embargant les seves propietats i comptes. "Hem aconseguit començar a bloquejar carteres de monedes virtuals però és un món complex".

Els Mossos han anat reforçant en els últims anys la investigació del blanqueig de capitals. "Hem d'evitar a tota costa que aquesta gent s'enriqueixi i es facin forts. Com més l'estat els embargi a ells més els debilitem i més ens enfortim. Hem de potenciar la investigació de blanqueig de capitals per poder lluitar contra el crim organitzat. Posar més gent i més formació", conclou Chacón.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?