Sociedad

La R-Aeroport es finançarà amb els diners dels bitllets

Els viatgers que pugin o baixin a les terminals del Prat pagaran un suplement com el de la línia 9 del metro, de manera que el trajecte els costarà més de 5 euros

Terminal 1 de l'Aeroport del Prat / Albert Cadanet ACN

Barcelona

La nova línia de Rodalies que unirà Barcelona amb les dues terminals de l'Aeroport del Prat s'autofinançarà. El pla econòmic i financer del nou servei, que el govern català li ha encarregat a Ferrocarrils de la Generalitat, es pagarà amb els diners que es recaptin de la venda de bitllets. El document s'ha fet públic avui, després que el Consell Executiu hagi donat llum verda a la compra dels 10 trens que es necessiten per aquest projecte. Aquest nou accés ferroviari a l'aeroport es posarà en servei l'any 2025.

Els ciutadans que tinguin títols de transport públic amb viatges il·limitats, com l'actual T-Usual o la T-Jove, podran arribar a les terminals de l'aeroport amb ells, sense cap recàrrec. Però la resta d'usuaris pagaran un bitllet més car, de més de 5 euros, com ja passa amb la línia 9 del metro. El pla econòmic i financer de la R-Aeroport assegura que, amb els diners dels bitllets, es podran finançar els costos d'operació de la línia i també es pagaran els 10 trens que s'han de comprar per donar aquest servei. El mateix document estima que la R-Aeroport tindrà una demanda superior als 11 milions de passatgers a l'any i conclou que, amb aquestes xifres, l'administració no haurà de posar diners per finançar el servei.

El tren que arriba ara a l'aeroport es pot agafar amb títols de transport integrats, sense recàrrec, però es queda a la T-2 i la connexió amb la terminal 1 s'ha de fer en autobús. El nou servei enllaçarà Sant Andreu Comtal amb la Terminal 1, passant per Sagrera, Clot Aragó, Passeig de Gràcia, Sants, Bellvitge, El Prat i la T2. Hi haurà un tren cada quart d'hora i es connectarà el centre de la ciutat amb les terminals en 20 minuts, una oferta i un temps de recorregut que es considera molt competitiu en relació a la resta de transports col·lectius del Prat i als serveis d'altres aeroports europeus.

Una de les crítiques que fan a aquesta línia Renfe i l'associació Promoció del Transport Públic, entre d'altres, és que interferirà i perjudicarà la resta de línies de Rodalies i defensen que seria millor allargar una de les que ja existeixen. Però el govern català ha fet una sèrie de propostes per augmentar la capacitat del túnel de Passeig de Gracia, de manera que hi pugui passar sense problemes un tren de la R-Aeroport cada 15 minuts.

Més de 10 anys de retard

Si tot va com està previst, la R-Aeroport podria començar a funcionar l'any 2025. En un primer moment, les obres per construir el nou accés ferroviari a l'aeroport de Barcelona es van adjudicar l'any 2010, però la reducció pressupostària per la crisi econòmica va aturar el projecte i no es va reprendre fins l'any 2017.

La infraestructura, túnel sota pistes inclòs, ja està feta. Ara l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries ha adjudicat l’ultima fase dels treballs que se centren en la superestructura: les vies, les instal·lacions o l'arquitectura de les estacions.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00