Hora 14 la Vall d'AlbaidaHora 14 la Vall d'Albaida
Actualidad
Embassament de Bellús

Reunió clau per al futur de l'embassament de Bellús

L'inici del repartiment de fons europeus per a la recuperació d'ecosistemes fluvials podria ser fonamental per acabar complint amb les reivindicacions històriques

Embassament de Bellús / Kynamuia Getty Images

Ontinyent

El projecte de recuperació ambiental de l’embassament de Bellús ha donat un nou pas avant. Aquesta setmana s’han reunit de forma telemàtica el president i el conseller de Projectes Europeus de la Mancomunitat; Vicent Gomar i José Maria Beneyto; el comissari d’aigües de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Marc García; i dos membres de la consultora mediambiental d’Ontinyent Cisa Gestión Ambiental, per continuar treballant junts i unir esforços per la millora de la situació davant les exigències i necessitats dels municipis propers a l’embassament.

La reunió d’aquest dimecres va tindre lloc degut a eixe inici de les actuacions per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i des de la consultora han volgut posar sobre la taula també les seues idees per “complementar les seues actuacions amb les nostres per tindre una gestió més integral sobre l’embassament”, explica Marc Torró de Cisa Gestión Ambiental.

Altre dels motius de la reunió era l’oportunitat d’obtenir fons europeus que s’ha posat damunt la taula ja que el ministeri de transició ecològica i repte demogràfic està començant a menejar ja els fons europeus de transició, recuperació i resiliència, on una de les potes és l’’Espanya verda’, on es buscarà la recuperació d’ecosistemes fluvials, pel que “el projecte de l’embassament de Bellús és perfecte dins dels criteris d’avaluació, pel que és una oportunitat única en un moment molt important”, explica Marc Torró ja que matisa “podríem accedir a realitzar un projecte molt bonic on tornar a tindre una qualitat ecosistèmica i de l’aigua molt bona”, que finalitza al respecte “ja ve sent hora”.

Marc Torró explica que el prohjecte de l'embassament de Bellús quadra perfecte amb el que busquen els plans del Ministeri

00:32

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1623857303177/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Un ús recreatiu per a l’embassament

Cal recordar que l’embassament de Bellús té una contaminació de les aigües molt elevada i generalitzada, ja que hi ha una gran quantitat de vessaments industrials. Al haver augmentat la quantitat quantitat d’oxigen a l’embassament, han proliferat les algues, el que ha limitat l’activitat de la reserva piscícola i produeix forts olors, pel que es llimita l’ús recreatiu de l’embassament i no siga un atractiu turístic.

Això és una de les coses que proposa Marc Torró ací a Ràdio Ontinyent, ja que la cura de l’embassament portaria a poder realitzar activitats turístiques relacionades, això sí matisa que “activitats sostenibles i que vaigen acompanyades d’un bon us. No volem cap activitat irresponsable amb el medi ambient”, explica i donava exemples com les rutes turístiques o alguns esports d’aventures, que podrien utilitzar tant els veïns de la zona com de comarques properes.

Pròximes reunions

Marc Torró - ajudes europees per a l'Embassament de Bellús

07:55

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1623849474655/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ens avança Marc Torró que estan definint amb la Mancomunitat les línies d’acció, mentre que mantindran informats en tot moment a la CHX “per actuar dins del domini hidràulic i els criteris de la confederació perquè ens puguen aprovar totes les accions, ja que els ecosistemes estan molt pressionats. Volem tornar a recuperar eixos entorns fluvials, i per tant necessitem els recursos de la Confederació”, finalitza.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00