Sociedad

Es jubila el primer gos investigador d'incendis dels Agents Rurals

En Piris ha participat durant 5 anys en intentar resoldre les causes de 63 focs forestals i de vegetació

Els Rurals han incorporat una successora, la Sua, i la idea és incrementar la plantilla de gossos detectors

La jubilació de Piris, el primer gos investigador d'incendis dels Agents Rurals

La jubilació de Piris, el primer gos investigador d'incendis dels Agents Rurals

Barcelona

En Piris podria viure una jubilació daurada amb 11 anys si no fos perquè té un tumor maligne als budells. Tot i això, la medicació l'ajuda a mantenir la vitalitat i les ganes de jugar cada cop que el seu guia, l'agent rural, Lluís Pallarès, li llança alguna branca enmig del bosc. "Sempre ha estat molt joganer i per això és molt fàcil motivar-lo per treballar perquè per ell és un joc", explica. La idea d'en Lluís era jubilar-lo aquest pròxim mes de setembre després de 5 anys de servei i que la seva hereva, la Sua (que en basc vol dir foc) anés aprenent del pioner. Però al maig, en Piris va fer una baixada molt forta i això els va alertar. "Sona egoista però no estàvem preparats perquè marxés i vam fer tot el possible perquè es recuperés. Li van detectar un tumor als budells i des que pren medicació ha millorat molt". Fins i tot ha participat en l'últim incendi de Santa Coloma de Queralt, que al juliol

En Piris és un gos nascut al País Basc, fill de mare pastor i de pare sense pedigrí. La parella d'en Lluís Pallarès el va adoptar sent un cadell i després va conèixer aquest agent rural. Des d'aleshores han viscut sempre junts i amb el temps la família s'ha ampliat. Ara en Piris comparteix els seus dies en una casa de la Catalunya central amb la parella, un nen i una nena de 3 anys i la Sua, la gossa que es convertirà en la seva successora. "Ella encara és molt jove i es distreu fàcilment però acabarà fent-ho molt bé", diu en Lluís. En Piris s'ha adaptat bé amb els nens. "De vegades hem d'estar atents que no el molestin massa perquè són petits i ell ara també està delicat".

Els gossos de la unitat canina dels Agents Rurals viuen amb els guies a casa seva. A diferència d'en Piris, la Sua ha estat comprada per la Generalitat que paga a en Lluís el menjar i les visites al veterinari. "El vincle que es crea vivint a casa és molt especial". Ell ha participat en la investigació de 63 incendis forestals amb el seu potent olfacte per detectar la presència de possibles accelerants del foc que pugui haver llançat un piròman per provocar-lo. Ha resolt 17 casos que han acabat judicialitzats després de marcar un positiu sobre el terreny, per presència, per exemple de benzina. La voluntat del cos dels forestals és ampliar amb un segon gos aquest grup de detecció d'accelerants "perquè de vegades els focs estan molt lluny un de l'altre i aquestes substàncies són molt volàtils i s'ha d'intentat anar depressa", detalla Pallarès.

En Lluís i en Piris mantenen una complicitat difícil de descriure. Es busquen i s'entenen amb una mirada. El guia està trist pel que vindrà conscient que al gos li queda poc temps si el tumor creix o es complica. "Mai estàs preparat per això, m'estimo més no pensar-ho, acompanyar-lo fins que sigui l'hora de marxar i ja està i després suposo que tindrem un procés de dol i ens acabarem refent".

Reportatge d'Anna Punsí sobre la jubilació de Piris, el primer gos investigador d'incendis dels Agents Rurals

03:02

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1628682380673/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00