SER Foodie Mallorca
Gastro
SER Foodie Mallorca

Can Vidalet de Pollença vinifica 300 àmfores de la varietat premsal envellit 9 mesos dins el mar

El Celler Can Vidalet ha presentat la culminació d'un projecte pioner a l'illa

Elisabet Fuentes, enòloga de Can Vidalet, amb Xavier Belda de Vins d'Àmfora / /©micerstudio

Pollença

El Celler Can Vidalet -fundat l’any 1996 i situat als peus de la Tramuntana en el municipi mallorquí de Pollença- ha presentats la culminació d’un projecte pioner a l’illa, una edició limitada del vi en àmfora de Cecili Metelo 2019 Submarí, concretada en 300 àmfores marines que han reposat submergides més de 9 mesos en aigües mediterrànies. Es tracta de tres-centes unitats de la varietat premsal corresponent a l’anyada 2019 que han experimentat un procés de vinificació dins el mar a una profunditat aproximada de 8 metres. Durant aquest període de temps, aquesta varietat mallorquina ha evolucionat a partir de l’influx dels corrents marins en una tipologia d’àmfores de fang realitzades a mà -una a una- per diversos mestres terrissaires.

Es tracta d’una iniciativa realitzada amb la participació de Xavier Belda, creador del projecte Vins d’Àmfora, i que ha dut a terme diferents experiències de vins submergits en aigües marines amb uns resultats certament espectaculars. En aquest cas, es tracta de la varietat premsal, veremada durant l’any 2019. Elisabet Fuentes, gerent i enòloga del citat celler, explica que “des de sempre la possibilitat d’envellir vi sota la mar era un projecte que volíem experimentar i comprovar -en pròpia persona- el resultat tan bo i tan especial que es donava en els vins que havien viscut aquest procés. Una curiositat i una inquietud que es va incrementar des del primer dia que vaig tenir la sort de treballar en aquest preciós entorn i en aquestes vinyes tan espectaculars amb un patrimoni històric que volem potenciar al màxim“.

Can Vdalet de Pollença / SER Foodie Radio Mallorca SER

En el nostre projecte -afegeix Elisabet Fuentes- tenim tres gammes de vins: la clàssica, les microvinificacions Cecili Metelo i les begudes espirituoses. El grup Cecili Metelo, està compost per set vins d’edicions molt limitades que abasten una gran diversitat d’elaboracions (espumosos elaborats pel mètode ancestral, vins de criança biològica i oxidativa, encapçalats amb alcohol vínic destil·lat en el nostre propi alambí, vins fermentats amb les seves pells en àmfora de fang, etc.), tots ells elaborats en honor al conqueridor romà de Mallorca.

Fuentes, atreta per aquest episodi històric, va començar a investigar quin havia estat la trajectòria de Cecili Metelo en aquestes terres a partir de l’any 123 A/C, “i em va fascinar la manera de folrar les seves naus amb pells d’animals per a evitar l’impacte de les pedres llançades pels gerrers balears, entrant victoriós a l’Illa de Mallorca. Moltes vegades vaig imaginar la quantitat de naus que possiblement estarien dipositats reposant en el fons les nostres costes i la quantitat de productes que es conservarien en aquestes aigües“. “De fet -contínua- moltes vegades llegim notícies sobre noves troballes marines i en algun cas amb grans quantitats d’àmfores que eren transportades en aquests intrèpids viatges. Aquesta curiositat creixia dia a dies en les vinyes del nostre celler quan aixecava els ulls i contemplava la Badia de Pollença en l’horitzó i m’imaginava el pas victoriós de Cecili Metelo Baleàric per aquestes terres”.

A partir d’aquesta primera inquietud, el Celler Can Vidalet va voler intensificar el procés de formació i coneixement d’aquest tipus de vins i -en aquest sentit- Elisabet Fuentes, va participar en el 1r Congrés Internacional d’Enologia Submarina que es va celebrar a Bilbao. Una activitat que li va permetre ampliar les seves bases tècniques sobre aquest procés, tastar vins que s’havien elaborat d’aquesta manera i, finalment, conèixer a Xavier Belda, creador de Vins d’Àmfora.

“Un dels nostres grans objectius és el d’investigar en el camp dels orígens de la viticultura mallorquina, per això decidim utilitzar en aquest primer pas la varietat prensal, fermentada amb les pells, per a aprofitar la potencialitat del raïm, aprendre i conèixer-la en profunditat”, afegeix Fuentes. “El resultat d’aquesta mena de vinificació ens ha sorprès a tots, amb una nova percepció de la varietat premsal tant en nas com en boca, i que, en definitiva, ens permet un viatge en la història del nostre patrimoni agrícola i vitivinícola mallorquí”.

BARROS DE CECILI 2019

Aquest vi es va començar a elaborar l’any 2017 amb l’objectiu de realitzar una prospecció en els orígens de la viticultura mallorquina. Can Vidalet va triar la varietat prensal, seguint la seva filosofia de fomentar i potenciar les varietats autòctones. “A més, aquestes varietats atorguen una gran personalitat al producte final, comenta Elisabeth Fuentes. “El procés de vinificació triat ha estat en les citades àmfores de fang per dosmotius: primer per a preservar la forma originària de realitzar-ho i, en segon lloc, per la porositat del recipient, amb la finalitat d’aconseguir unes noves propietats per a realçar la seva frescor i la seva acidesa”. Barros de Cecili 2019, ha reposat 11 mesos en una àmfora de 1000 litres, tres d’ells macerant amb una part de les seves pells. Una part de la producció, es presenta en ampolla envellit en celler durant 9 mesos, i l’altra en aquesta edició limitada que presentem, de 300 àmfores, envellides en la mar Mediterrània.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00