Sociedad

La ministra Darias anuncia a Maó la creació d'un Centre Estatal de Salut Pública

La titular de Sanitat ha participat a l'Escola de Salut Pública que es celebra al Llatzeret

La ministra Darias parlant a l'Escola de Salut Pública. / Ministeri de Sanitat

Mahón

El Govern d’Espanya iniciarà aquesta setmana les gestions per crear un Centre Estatal de Salut Pública. Així ho ha anunciat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, a l‘Escola de Salut del Llatzeret.

La titular de sanitat ha explicat que cal tenir un dispositiu de prevenció davant de futures amenaces sanitàries i aquesta ha de ser la funció del centre. Carolina Darias explicava que es tramitaria a partir d'aquest divendres amb la consulta pública d'l'avantprojecte de la Llei de creació de el Centre Estatal de Salut Pública.

Ho ha avançat en el marc de la XXXII Escola de Salut Pública de Maó, on ha assistit a la inauguració de la trobada 'Gestió de emergències de salut pública en fronteres 'i ha intervingut en l'obertura de la primera Comissió de Salut Pública presencial que se celebra des de febrer de 2020. Tal com ha explicat la ministra, el nou Centre Estatal de Salut Pública, permetrà "anticipar-" i millorar la xarxa de vigilància existent, ampliar-la, i interconectar-la amb les comunitats autònomes, l'agència europea HERA (Health Emergency Preparedness and Response Agency) i amb el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les sigles en anglès).

La intenció de Govern central, ha detallat la ministra de Sanitat, és que el Centre Estatal de Salut Pública estigui creat per Llei abans del segon semestre del 2022 i sigui un recurs que aprofundirà en la millora i ampliació de les capacitats del Sistema Nacional de Salut, objectiu prioritari del Govern d'Espanya en matèria sanitària per a la present legislatura.

Sobre els problemes de moltes dones per avortar a centres públics per la quantitat de metges que han al·legat objecció de consciència impedint-les exercir el seu dret a interrompre gestacions, Darias a eludit concretar accions. S’ha limitat a apuntar que el Govern central haurà de vigilar per fer possibles els dos drets, a avortar i a objectar, a més reconèixer que els casos detectats demostren una mala praxi.

La ministra també ha refusat parlar dels problemes lingüístics a l’hora d’atendre a pacients en català a la sanitat balear dient que aquest tema l’havia de comentar la presidenta Armengol.

En darrer terme s‘ha felicitat per la darrera sentència judicial que diu que el Govern autonòmic va actuar correctament en confinar joves a hotels a començaments d’estiu davant les sospites que tinguessin Covid.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00